Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο Ακράτεια ούρων σε άντρες στο κεφάλαιο των ουρολογικών νοσημάτων, καθώς και Ακράτεια ούρων σε γυναίκες στο κεφάλαιο των γυναικολογικών νοσημάτων.
Ορισμός
Ακούσια απώλεια ούρων ανεξάρτητα από το αίτιο.
Συμπτώματα
Διάφοροι τύποι ακράτειας.
Ακράτεια σε προσπάθεια:
Απώλεια ούρων σε συνδυασμό με αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (σε γέλιο, φτάρνισμα, σήκωμα βάρους).
Ακράτεια από έπειξη:
Περιστατικά συχνής και αιφνίδιας ούρησης με αδυναμία συγκράτησης των ούρων (ο πιο συχνός τύπος σε άτομα πάνω από 75 ετών).
Ακράτεια υπερπλήρωσης:
Σε υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης.
Ακράτεια σταγόνων:
Σε άντρες παρουσιάζεται στάξιμο σταγόνων.
Αιτίες
Συχνά συμμετέχουν πολλοί παράγοντες με αίτια ανατομικά, φυσιολογικά, μεταβολικά, νευρολογικά, φαρμακολογικά, γνωσιακά και κοινωνικά.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας:
Ακράτεια στην προσπάθεια, ακράτεια από έπειξη (εξαιτίας υπερκινητικής κύστης), μικτή ακράτεια, ακράτεια υπερπλήρωσης.
Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να διακριθεί σε προσωρινή ή χρόνια.
Είναι απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ιστορικού για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
*Ακράτεια προσπάθειας:
Γυναίκες:
Το αδύναμο πυελικό έδαφος μετά από την εγκυμοσύνη, η αύξηση βάρους, το πέρασμα της ηλικίας οδηγούν σε χαλάρωση του πυελικού εδάφους.
Η ατροφία του βλεννογόνου εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων οδηγεί σε μείωση της πίεσης σύγκλισης της ουρήθρας.
Άντρες:
Ως επιπλοκή μετά από εγχείρηση προστάτη.
*Ακράτεια από έπειξη:
Γυναίκες:
Η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε ατροφία και αυξημένη ευερεθιστότητα του βλεννογόνου, καθώς και αυξημένη τάση για λοιμώξεις.
Άντρες:
Υπερπλασία προστάτη με δυσκολία κένωσης της ουροδόχου κύστης οδηγεί σε σημαντικό υπόλειμμα ούρων και μειωμένη λειτουργική χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, το οποίο έχει ως συνέπεια τη συχνή ανάγκη κένωσης της κύστης.
Και για τα δύο φύλα:
Υπεραντιδραστικότητα του εξωστήρα μυός, δηλαδή παθολογικά αυξημένη ευερεθιστότητα των μυών της ουροδόχου κύστης ως συνέπεια της μειωμένης χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης, όπως επίσης και ως συνέπεια κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας, αρρύθμιστου διαβήτη, λιθίασης ουροδόχου κύστης, όγκου ουροδόχου κύστης, υπερβολικού βάρους, καρδιακής ανεπάρκειας ή διαδικασίας που δε σχετίζεται με την ουροδόχο κύστη, όπως όγκος ωοθηκών ή δυσκοιλιότητα από το ορθό.
Ο διαβήτης με νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις νευρικές οδούς της ουροδόχου κύστης μέχρι το νωτιαίο κέντρο της ούρησης με αποκλεισμό του ερεθίσματος της κένωσης, που έχει ως συνέπεια αυξημένες ποσότητες υπολείμματος ούρων.
Τραυματισμοί ή νόσος του ΚΝΣ (π.χ. άνοια, κατάσταση μετά από εγκεφαλικό, νόσος Parkinson, MS) προκαλούν την, όπως αποκαλείται, εγκεφαλική απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης, στην οποία χάνεται ο εκούσιος έλεγχος της ούρησης, οπότε αρκούν μικρές μόνο ποσότητες ούρων, για να προκληθεί η κένωση της ουροδόχου κύστης.
Τα φάρμακα προκαλούν συχνά ακράτεια σε ηλικιωμένους.
Παράδειγμα αποτελούν τα διουρητικά, οι βήτα-αποκλειστές (διεγείρουν τον εξωστήρα μυ), οι άλφα-αποκλειστές (ελαττώνουν τον τόνο του σφιγκτήρα), οι άλφα-διεγέρτες (αυξάνουν τον τόνο του σφιγκτήρα, μπορούν να οδηγήσουν σε υπόλειμμα ούρων και μειωμένη λειτουργική χωρητικότητα ουροδόχου κύστης), υπνωτικά (απώλεια της ‘‘φυσιολογικής’‘ νυκτουρίας), αντιχολινεργικά (χαλαρώνουν τον εξωστήρα) και άλλα πολλά.
Ακατάλληλες εξωτερικές συνθήκες, όπως τουαλέτα, η οποία απέχει αρκετά, σκάλες, ακατάλληλα σχεδιαστικά ρούχα, μπορούν να συμβάλλουν στα συμπτώματα ακράτειας σε ηλικιωμένα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα (όπως λέγεται ακράτεια λόγω αρχιτεκτονικής).