Μυκητιάσεις – Μυκητίαση ποδιών

ICD-10 : B35

Αιτία

Τριχόφυτο rubrum ή mentagrophytes. Χαμηλή μεταδοτικότητα, σπάνια σε παιδιά.

Η μετάδοση μπορεί να συμβεί σε αποδυτήρια, σάουνες, κολυμβητήρια κτλ.

Ειδικά η ατομική ευαισθησία είναι εκείνη, η οποία καθορίζει το κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί ο καθένας.

Μερικές φορές πρόκειται για δευτεροπαθή βακτηριακή λοίμωξη.

 

Συμπτώματα

Ένα νόσημα των ενηλίκων με χαμηλή μεταδοτικότητα, σπάνια παρουσιάζεται σε παιδιά, δέρμα με απολέπιση, διαποτισμένο, με σχισμές στις μεσοδακτύλιες πτυχές.

Μερικές φορές πιο άγρια φλεγμονώδης εικόνα με ερυθρότητα, απολέπιση, κνησμό, τσούξιμο, φλύκταινες και βλατίδες με επέκταση, που μοιάζει με μοκασίνι.

 

Ορισμένες φορές παρουσιάζεται ένα δερματικό εξάνθημα λόγω μυκητίασης με στείρα κυστίδια, που περιέχουν διαυγές υγρό, φλύκταινες στις παλάμες ή τα πέλματα.

Θεωρείται ως μία αλλεργική αντίδραση σε μεταβολίτες μυκήτων.

 

Διαφορική διάγνωση

Ατοπικά χειμερινά άκρα πόδια σε παιδιά, ερύθρασμα, φλυκταίνωση πελμάτων, ψωρίαση, καντιντιασική ψωρίαση, έκζεμα εξ επαφής (χρώμιο σε κατεργασμένα δέρματα, λάστιχο, χρώματα καλτσών).

 

Διερεύνηση

Σε τυπική και ανεπίπλεκτη μεσοδακτύλια μυκητίαση δε χρειάζεται εξέταση δείγματος.

 

Σε βλάβες με έντονη διαπότιση/ εξιδρωματικές διενεργείται καλλιέργεια για μύκητες και βακτηρίδια.

Καλλιέργεια για μύκητες γίνεται επίσης και σε χρόνια μυκητίαση, που είναι παρόμοια με μοκασίνι.

Να γίνεται έλεγχος των δακτύλων των ποδιών και των δακτύλων των χεριών, των βουβωνικών χώρων και των παλαμών, όσο αφορά τυχόν προσβολή από μύκητες.

 

Θεραπεία

Αρχικά μπορεί ο συνδυασμός στεροειδών - κατηγορίας Ι/ΙΙ, καθώς και αντιμυκητιασικού σκευάσματος, να χρειάζεται 2 φορές ημερησίως για 1 εβδομάδα. Μετά η θεραπεία να συνεχίζεται με αποκλειστικά αντιμηκυτιασικό σκεύασμα. Ξεκινήστε κατευθείαν μόνο με αντιμυηκτιασικά, αν πρόκειται για ασθενή, στον οποίο απουσιάζει ο κνησμός ή η φλεγμονή.   Σε εκτεταμένες βλάβες μπορεί η περιοχή, που έχει προσβληθεί, να καλύπτεται με επίδεσμο, ειδικά τις κατάλληλες νυχτερινές ώρες. Η τερβιναφίνη σε μορφή γέλης αποτελεί την πιο σύντομη θεραπεία.   Σε εξιδρωματικές βλάβες μπορούν να γίνουν ποδόλουτρα με υπερμαγγανικό κάλιο. Αναμίξτε διάλυμα 5 ml σε 3 λίτρα νερού. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το διάλυμα προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος και των νυχιών.   Σε συμμετοχή των νυχιών ή σε πιο δύσκολες περιπτώσεις χορηγούνται αντιμυκτιασικά από το στόμα, δισκία τερβιναφίνης 250 mg x 1 για 2-4 εβδομάδες.   Εναλλακτική λύση αποτελεί η ιτρακοναζόλη 100 mg x 1 για 4 εβδομάδες ή 200 mg x 2 για 1 εβδομάδα.   Μία αυξημένη συχνότητα υποτροπών συχνά μπορεί να οφείλεται στη σύντομη χρονική διάρκεια της θεραπείας.   Ατομική φροντίδα: Να πλένετε τα άκρα πόδια, πρωί, βράδυ. Να χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι. Το στέγνωμα να είναι σχολαστικό, κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Να αλλάζετε κάλτσες καθημερινά. Να φοράτε βαμβακερές κάλτσες, που θα πλένονται στους 60 βαθμούς. Να μη φοράτε μπότες ή στενά παπούτσια. Να περπατάτε με γυμνά πόδια, αλλά να το αποφεύγετε σε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις με υγρό πάτωμα, όπως π.χ. κολυμβητήρια και αίθουσες γυμναστηρίων.   Φαρμακευτική αγωγή   Αντιμυκητιασικά + Κατ. Ι Αντιμυκητιασικά Εκοναζόλη. Μικοναζόλη. Ιτρακοναζόλη. Τερβιναφίνη.