Ψωρίαση

ICD-10 : L40

Σχετικά με την Ψωριασική αρθρίτιδα βλέπε το υποκεφάλαιο Αρθρικό οίδημα, Σπονδυλαρθρίτιδα, Αρθρίτιδα-μη βακτηριακή. Αρθρικές ενοχλήσεις εξαιτίας της ψωρίασης περιγράφονται επίσης στο υποκεφάλαιο Ενθεσοπάθειες.

 

Ορισμός

Χρόνια, φλεγμονώδης με ανοσολογική διαμεσολάβηση δερματική και συστηματική νόσος με απολέπιση του δέρματος εξαιτίας έντονης αύξησης της δημιουργίας νέων κυττάρων, επίσης με συχνή ύπαρξη αρθρικών συμπτωμάτων κ.ά.

Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και χωρίς δερματικές εκδηλώσεις παρά μόνο με κοινές αρθραλγίες.

 

Αιτιολογία

Κληρονομική αυτοάνοση νόσος.

Ως εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να δράσουν διάφορες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του φάρυγγα/ αμυγδαλίτιδες), τραυματισμός του δέρματος, στρες, παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μία νόσηση

(λίθιο, σκευάσματα-ΜΣΑΦ, βήτα αποκλειστές, χλωροκίνη, αναστολείς-ΜΕΑ, απότομη διακοπή συστηματικής χορήγησης κορτικοστεροειδών).

 

Συμπτώματα

Πρόκειται για μία γενικευμένη νόσο του σώματος με συμπτώματα κυρίως από το δέρμα, αλλά επιπλέον ακόμη και με αρθρίτιδες (ιδιαίτερα στις AMΦ-αρθρώσεις) και τη ΣΣ (ιερολαγονίτιδα/ σπονδυλίτιδα), καθώς και ενθεσοπάθειες, όλες οι μορφές από ήπιες ως σοβαρές αρθρίτιδες.

Επίσης σχετίζεται και με αυξημένη νοσηρότητα από IBD [ΙΦΝΕ] (κυρίως νόσο Crohn, αλλά ακόμη και Ελκώδη κολίτιδα), κοιλιοκάκη, όπως και συσχέτιση με καρδιαγγειακή νόσο και μεταβολικό σύνδρομο.

 

Η ηλικία, στην οποία πρωτοεκδηλώνεται συχνά είναι εκείνη των 10-20 ετών.

 

Οι δερματικές βλάβες συνήθως (σε περίπου 2/3 των περιπτώσεων) είναι σχετικά περιορισμένες με επέκταση σε επιφάνεια μικρότερη από τρεις παλαμιαίες επιφάνειες. Είναι τυπική η απολέπιση, οι καλά περιγραμμένες κηλίδες με συμμετρική κατανομή.

Στις τυπικές περιπτώσεις εκδηλώνονται δερματικές βλάβες με αυστηρά οριοθετημένες, συχνά κυκλικές/ωοειδείς, προσκολλημένες παχύνσεις, οι οποίες καλύπτονται με γκριζωπά ή αργυρόλευκα λέπια. Η απολέπιση μοιάζει να είναι σαν είδος στεαρίνης και κάτω από τα λέπια αποκαλύπτεται ερυθρό δέρμα με σταγονοειδείς αιμορραγίες.

 

Οι βλάβες συνήθως εκδηλώνονται σε περιοχές, που υπόκεινται σε πίεση, περιοχές στήριξης, π.χ. αγκώνες, γόνατα, γλουτιαία χώρα. Επίσης είναι συχνή η εκδήλωση στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Οι βλάβες σε καμπτικές επιφάνειες ή όπως αλλιώς ονομάζεται ανάστροφη ψωρίαση πρωτοεμφανίζεται με έντονη καλά οριοθετημένη ερυθρότητα χωρίς απολέπιση.

 

1. Ψωρίαση προσώπου:

Ερυθρότητα, απολέπιση. Συχνά επεκτείνεται, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 

2. Σταγονοειδής ψωρίαση:

Συμμετρική διασπορά ερυθρών κηλίδων μεγέθους από χιλ. ως εκατ., οι οποίες σιγά σιγά παρουσιάζουν απολέπιση στον κορμό και τα άκρα. Κυρίως προσβάλλει παιδιά και νεαρά άτομα. Σπάνια συνοδεύεται από κνησμό.

Εκδηλώνεται συχνά σε περιοχές πρόσφατης λύσης της συνέχειας του δέρματος, π.χ. σε εκδορές.

Συχνά πρωτοεμφανίζεται μετά από λοίμωξη, συνήθως στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού και μπορεί να επανεμφανιστεί στη συνέχεια σε άλλη λοίμωξη.

 

3. Ψωρίαση χεριών/ ποδιών:

Ερυθρότητα, μεγάλης έκτασης πεταλοειδής αποφολίδωση, μερικές φορές υπάρχει δυσχέρεια στη διάκρισή της από το έκζεμα ή την πιτυρίαση.

 

4. Ψωρίαση του δέρματος του τριχωτού κεφαλής:

Συχνά εντοπίζεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι δυσχερής η διάκριση από το σμηγματορροϊκό έκζεμα. Ωστόσο στην ψωρίαση συνήθως οι κηλίδες είναι πιο διεισδυτικές, η απολέπιση πιο παχιά και περισσότερο σαν είδος στεαρίνης.

Η τυχόν ύπαρξη διάφορων κηλίδων ψωρίασης σε τυπικές θέσεις διευκολύνουν τη διάγνωση.

 

5. Ανάστροφη ψωρίαση:

Εντοπίζεται κατά προτίμηση σε δερματικές πτυχές, π.χ. μασχάλες, βουβωνικές χώρες, κάτω από το στήθος. Εκδηλώνεται συχνά σε άτομα με υπερβολικό βάρος, με αυστηρά όρια και μία λεία ερυθρή επιφάνεια με χρώμα, που μοιάζει εκείνο του σολωμού.

Ελέγξτε για τυχόν ύπαρξη κι άλλων σημείων ψωρίασης στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, τα νύχια και το δέρμα!

 

6. Ονυχοψωρίαση:

‘‘Νύχια σαν δακτυλήθρες’‘ με ασύμμετρης εμφάνισης μικρά βοθρία μεγέθους χιλιοστών. Το νύχι χαρακτηρίζεται από πάχυνση, γίνεται πορώδες και τα περιφερικά του τμήματα αποπίπτουν εύκολα, ενώ μερικές φορές αυτό συμβαίνει πιο κεντρικά με ερυθροκίτρινες κηλίδες, ‘‘σαν σταγόνες ελαίου’‘. Ορισμένες φορές χαρακτηρίζεται από ασύμμετρη πάχυνση, κιτρινωπό αποχρωματισμό και υπονύχια υπερκεράτωση, η οποία προκαλεί ανύψωση της επιφάνειας του νυχιού (ονυχόλυση).

 

7. Κατά πλάκας ψωρίαση:

Αυστηρά περιγραμμένες πλάκες με παχιά απολέπιση, που καταλείπει στίλβουσα σαν στεαρίνη επιφάνεια. Συχνά στην επιφάνεια κάτω από την απολέπιση αποκαλύπτεται έντονο ερύθημα.

Μία πλάκα αποτελείται από πολλαπλές, συρρέουσες βλατίδες.

Η συχνότερη εντόπιση αφορά τους αγκώνες, τα γόνατα και τους γλουτούς, αλλά μπορεί να διασπαρεί στον κορμό και τα άκρα.

 

8. Ερυθροδερμική ψωρίαση:

Ερυθρότητα, στην οποία συμμετέχουν μεγαλύτερες δερματικές επιφάνειες.

Πρόκειται για σοβαρή μορφή της νόσου.

 

9. Φλυκταινώδης ψωρίαση, Φλυκταίνωση παλαμών πελμάτων, PPP:

Διασπορά μικρών, στείρων φλυκταινών εξωτερικά στην επιδερμίδα στις παλάμες και/ή τις πατούσες. Η γενικευμένη μορφή της νόσου θεωρείται σοβαρή. Σχετίζεται με το κάπνισμα.

 

10. Συμμετοχή της περιοχής των γεννητικών οργάνων:

Μεταξύ άλλων μη ειδικές ερυθρές βλάβες στη βάλανο.

 

Διερεύνηση

Κλινική διάγνωση!

Υπάρχουν στο ατομικό ιστορικό αρθραλγίες, ραχιαλγία; Κοιλιοκάκη; Κληρονομικότητα;

Επισκόπηση ολόκληρης της επιφάνειας του δέρματος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα νύχια, η γλουτιαία σχισμή και ο ομφαλός.

Επισκόπηση του λαιμού σε σταγονοειδή ψωρίαση, αν χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος σχετικά με το Στρεπτόκοκκο Α. Ενδεχομένως βιοψία.

Σε ψωρίαση η εικόνα είναι τυπική, αλλά η ιστοπαθολογική εξέταση συχνά δε βοηθάει στην πράξη στο να μπει η οριστική διάγνωση.

Η ψωρίαση σοβαρής μορφής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το μεταβολικό σύνδρομο.

Γι’ αυτό να γίνεται έλεγχος ΑΠ, γλυκόζης-πλ, λιπιδίων, ΔΜΣ, περιφέρειας μέσης.

 

Η ψωρίαση σχετίζεται επίσης και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, π.χ. κοιλιοκάκη. Ίσως χρειαστεί έλεγχος αντισωμάτων-τρανσγλουταμινάσης.

 

Διαφορική διάγνωση

Έκζεμα, κυρίως το έκζεμα χεριών και ποδιών.

Ερύθρασμα (σε ανάστροφη ψωρίαση).

 

Νομισματοειδές έκζεμα (μπορεί να μοιάζει με την ψωρίαση κατά πλάκας).

 

Σμηγματορροϊκό έκζεμα μπορεί να μοιάζει με την ψωρίαση του δέρματος του τριχωτού κεφαλής-/προσώπου. Όσο αφορά το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, όταν πρόκειται για το σμηγματορροϊκό έκζεμα, συνήθως προσβάλλεται στο σύνολό του. Και σε μία τέτοια περίπτωση η απολέπιση είναι λεπτή, ενώ στην ψωρίαση η προσβολή του είναι τμηματική και με παχύτερη απολέπιση. Το σμηγματορροϊκό έκζεμα συνοδεύεται συχνά από πολύ πιο έντονο κνησμό συγκριτικά με την ψωρίαση, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και μία διάχυτη τριχόπτωση.

Σε προσεκτική απόξεση των λεπιών στο σμηγματορροϊκό έκζεμα δεν καταλείπεται αιμορραγική δερματική επιφάνεια.

 

Η νευροδερματίτιδα στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής (έντονος κνησμός, με εντόπιση αυστηρά στην ινιακή περιοχή, διάχυτη, περιγραμμένη βλάβη με απολέπιση).

 

Δερματοφυτία (μπορεί να μοιάζει με ψωρίαση κατά πλάκας).

 

Ροδόχροη πιτυρίαση (μπορεί να μοιάζει με σταγονοειδή ψωρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη εξάπλωση και καταλαμβάνει ακόμη και τα άκρα.

Η ροδόχροη πιτυρίαση παρουσιάζεται περισσότερο σαν ‘‘παλιομοδίτικο μαγιό άλλη εποχής’‘). Παράτριμμμα (μπορεί να μοιάζει με ανάστροφη ψωρίαση).

 

Ονυχομυκητίαση (καλλιέργεια νυχιού, συχνά είναι αδύνατο να διαφοροδιαγνωστεί κλινικά από την ονυχοψωρίαση).

Καντιντίαση (συνήθως είναι πιο έντονα ερυθρή από ό,τι η ψωρίαση).

 

Ενημέρωση ασθενών:

Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ

Myderma_LEO Pharma

Θεραπεία

Η ήπια/ μετρίως σοβαρή ψωρίαση αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά σε δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ορισμένοι ασθενείς αποδέχονται τις δερματικές τους βλάβες, οπότε σ’αυτούς δεν υπάρχει λόγος θεραπείας, εφόσον η ψωρίαση δεν είναι εκτεταμένη. Ψωρίαση πολύ εκτεταμένη παραπέμπεται (ψωρίαση κατά πλάκας), φλυκταινώδης ψωρίαση, ερυθροδερμική ψωρίαση), όπως και σοβαρή ψωρίαση χεριών-/άκρων ποδιών-/ονύχων, καθώς και ψωρίαση με σοβαρής μορφής αρθρίτιδα. Διαμέσου δερματολόγου υπάρχει η δυνατότητα τόσο για UVB-φωτοθεραπεία, συστηματική θεραπεία με μεθοτρεξάτη, όσο και για/ή ανοσοτροποποιητική (αναστολείς-TNF-άλφα), όπως και ρετινοειδή και κυκλοσπορίνη κ.ά. Να εξετάζετε το ενδεχόμενο τυχόν επιδείνωσης ως αποτέλεσμα επίδρασης από μία λοίμωξη, στρες ή από φάρμακα (π.χ. βήτα αποκλειστές). Σε απολέπιση χρειάζεται συχνά να επιλέξετε άλλη θεραπεία (π.χ. σαλικυλικό οξύ στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής κι αντίστοιχα μεγάλης διάρκειας μπάνιο πριν από την επάλειψη). Η βαζελίνη από σαλικυλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποφολιδωτικό του σώματος, όμως όχι πριν από φωτοθεραπεία! Τα άτομα, στα οποία συγχρόνως έχει διαγνωστεί κοιλιοκάκη, συνήθως παρουσιάζουν βελτίωση, αν λαμβάνουν τροφή ελεύθερη γλουτένης. Ενοχλήσεις αρθρίτιδας, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε ΜΣΑΦ, μπορούν διαμέσου ρευματολόγου να αποτελέσουν στόχο θεραπείας-TNF. 1. Ψωρίαση προσώπου: Κυρίως στεροειδή κατηγορίας Ι-ΙΙ και/ή φωτοθεραπεία με τη μορφή TL01. Υπάρχει κίνδυνος περιστοματικής δερματίτιδας, όταν η χρήση της κορτιζόνης παρατείνεται για μεγαλύτερο διάστημα. Ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα, όπως τακρόλιμους μονοϋδρική (αλοιφή), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη κι αν απουσιάζει ως ένδειξη χρήσης η ψωρίαση. Η χορήγηση της αλοιφής αρχικά είναι 1 – 2 φορές ημερησίως μέχρι την ίαση, μετά ίσως 2 φορές την εβδομάδα για διάρκεια μέχρι κι ένα χρόνο. Μετά την εφαρμογή της μπορεί να εκδηλωθούν τσούξιμο και καύσος. Να μη συνδυάζεται με ήλιο. Φαρμακευτική αγωγή Στεροειδή Κατηγορίας Ι: Υδροκορτιζόνη. Κατηγορίας ΙΙ: Κλομπεταζόνη βουτυρική. Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα Τακρόλιμους μονοϋδρική. 2. Σταγονοειδής ψωρίαση: Να γίνεται καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος. Θα πρέπει να αποκλείεται η στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Αν υπάρχει λόγος, να χορηγείται θεραπεία (pc) για λοίμωξη. Στεροειδή κατηγορίας Ι-ΙΙΙ, ιδιαίτερα σε κνησμό. Ορισμένες φορές αρκεί η χορήγηση μόνο μαλακτικού. Συχνά η ίαση είναι αυτόματη σε διάρκεια τριών-τεσσάρων μηνών, αλλά δεν υποτροπιάζει. Θεωρούνται ως κατάλληλα η έκθεση στον ήλιο και το μπάνιο! Αν χρειαστεί, να γίνεται παραπομπή σε δερματολογική κλινική για φωτοθεραπεία με τη μορφή TL01. Φαρμακευτική αγωγή Στεροειδή: Κατ.Ι: Υδροκορτιζόνη. Κατ.ΙΙ: Κλομπεταζόνη βουτυρική. Κατ.ΙΙΙ: Μομεταζόνη | Βηταμεθαζόνη. Μαλακτικά. 3. Ψωρίαση χεριών/ ποδιών: Απολέπιση με βαζελίνη σαλικυλικού οξέος. Στη συνέχεια μαλακτικό + αρχικά στεροειδές-κατηγορίας ΙΙΙ-ΙV. Ενδεχομένως συνδυασμός με καλσιποτριόλη. Ίσως διάλυμα στεροειδούς κατηγορίας ΙΙ-ΙV κατά τη διάρκεια της σύγκλεισης με υδροκολλοειδές επίθεμα. Φαρμακευτική αγωγή Κορτικοστεροειδή Κατ. ΙΙΙ: Βηταμεθαζόνη | Μομεταζόνη. Κατ. IV: Προπιονική κλομπεταζόλη. Κορτικοστεροειδή Κατ. ΙΙΙ + καλσιποτριόλη 4. Ψωρίαση δέρματος τριχωτού κεφαλής: Αρχικά θεραπεία με μαλακτικά/αποφολιδωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας με χρήση σκούφου ντουζ για προστασία (σαλικυλικό οξύ 2% ή 5% σε μορφή κρέμας ή έλαιο σαλικυλικού οξέος 5%). Το χτένισμα να γίνεται προσεκτικά. Λούσιμο με σαμπουάν. Χορήγηση 1 φορά/ημέρα με διάλυμα στεροειδούς (ενδεχομένως + καλσιποτριόλη) μέχρι την επούλωση για περίπου 4 εβδομάδες. Επίσης διαθέτει αποφολιδωτική δράση. Στη συνέχεια ελαττώστε σταδιακά μέχρι τη δόση συντήρησης 1-2 φορές/εβδομάδα για 4-6 εβδομάδες, καθώς και σε ανάγκη. Μετά διακοπή για περίπου ένα μήνα. Ως εναλλακτική λύση μπορεί να γίνει λούσιμο με σαμπουάν και μασσάζ με στεροειδές-κατηγ. IV στο ξηρό δέρμα του τριχωτού της κεφαλής 1 φορά/24ωρο, αναμονή 15 λεπτά πριν από το ξέπλυμα. Φαρμακευτική αγωγή Στεροειδή κατ. ΙΙΙ: Βηταμεθαζόνη | Μομεταζόνη. Καλσιποτριόλη + Κατ. ΙΙΙ-στεροειδή (για χρήση στο τριχωτό της κεφαλής και το υπόλοιπο σώμα). Στεροειδή Κατ. IV: Προπιονική κλομπεταζόλη. Μαλακτικά:  Σαλικυλικό οξύ > Cut.sol. 10% στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης (10΄-30΄). 5. Ανάστροφη ψωρίαση: Να αποκλείεται τυχόν υποκείμενη νόσος (όπως από κάντιντα). Στεροειδή- κατηγορίας ΙΙ x 1για διάρκεια μερικών εβδομάδων με σταδιακή μείωση της χρήσης κι αν χρειαστεί, σε συνδυασμό με αντιμυκητιασική – αντιβακτηριδιακή θεραπεία. Βαμβακερά ρούχα, που επιτρέπουν καλό αερισμό του σώματος. Μπορούν να χορηγηθούν ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα, πχ. (αλοιφή) τακρόλιμους μονοϋδρική, ακόμη κι αν απουσιάζει η ψωρίαση από τις ενδείξεις τους. Η αλοιφή χορηγείται αρχικά 1-2 φορές την ημέρα μέχρι την επούλωση και μετά ενδεχομένως 2 φορές την εβδομάδα για διάρκεια μέχρι ένα χρόνο. Μετά την εφαρμογή της μπορεί να εκδηλώνεται τσούξιμο και καύσος. Να μη γίνεται συνδυασμός με ήλιο. Φαρμακευτική αγωγή Στεροειδή Κατηγορίας Ι + αντιμυκητιασικό: Κορτιζόνη + Μικοναζόλη. Κατηγορίας ΙΙ + αντιμυκητιασικό: Τριαμσινολόνη + Εκοναζόλη. Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα Τακρόλιμους μονοϋδρική. 6. Ονυχοψωρίαση: Πολύ δυσθεράπευτη. Σε ορισμένα άτομα επιτυγχάνεται αυτόματη βελτίωση σε συνδυασμό με το ότι οι δερματικές βλάβες παρουσιάζουν ίαση διαμέσου της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της σύγκλεισης κάποια στεροειδή μπορούν δυνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις να φανούν χρήσιμα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ατροφία του δέρματος των άκρων. Ορισμένες φορές γίνονται ενέσεις στεροειδών στη μήτρα του νυχιού, το αποτέλεσμα των οποίων είναι προσωρινό. Τακτική λείανση διαμέσου επαγγελματικά καταρτισμένων ποδολόγων μπορεί πολλές φορές να φανεί χρήσιμο μέτρο. 7. Κατά πλάκας ψωρίαση: Για απολέπιση 5% σαλικυλικό σε μορφή κρέμας (ή σαλικυλικό οξύ σε έλαιο ή αλοιφή). Ως έναρξη της θεραπείας καλσιποτριόλη+βηταμεθαζόνη 1x1 για 4 εβδομάδες, στη συνέχεια σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης (FASS). Μεμονωμένες πλάκες ανθεκτικές στη θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν με στεροειδές κατά τη σύγκλειση, διαφορετικά με θεραπεία Bucky διαμέσου δερματολογικής κλινικής. Η καθημερινή χρήση τοπικού σκευάσματος κορτιζόνης δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις 4 εβδομάδες, στο πρόσωπο/τις καμπτικές επιφάνειες όχι περισσότερο από 2 εβδομάδες. Μετά από την αραίωση της χρήσης μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί η θεραπεία συντήρησης 1-2 φορές/ εβδομάδα. Η αλοιφή τακρόλιμους μονοϋδρική μπορεί να είναι αποτελεσματική σε λεπτή ψωριασική πλάκα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση σε σκευάσματα κορτιζόνης στο πρόσωπο/ τις καμπτικές επιφάνειες/την πρωκτογεννητική περιοχή. Έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας με ένδειξη το ατοπικό έκζεμα. Σε εκτεταμένη νόσο: Παραπομπή σε δερματολογική κλινική. Μπορεί να εφαρμοστεί φωτοθεραπεία-UVB 2-3 φορές/εβδομάδα για περίπου 6 εβδομάδες, όπως και θεραπεία με μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, σκευάσματα βιταμίνης-Α ή αναστολείς-TNF-α (οι οποίοι έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικοί). Φαρμακευτική αγωγή Καλσιποτριόλη + Στεροειδή- κατ. ΙΙΙ. Κορτικοστεροειδή Κατ. ΙΙΙ: Βηταμεθαζόνη | Μομεταζόνη. Τακρόλιμους μονοϋδρική. 8. Ψωρίαση σε παιδιά: Σπάνια. Να αποφεύγεται η υπερθεραπεία. Συνήθως αρκεί κάποιο στεροειδές κατηγορίας Ι-ΙΙ. Η καλσιποτριόλη αποτελεί ικανοποιητική εναλλακτική λύση, διαφορετικά TL01. Παραπομπή σε δερματολόγο. 9. Φλυκταίνωση παλαμών πελμάτων: Βλέπε παρακάτω! Τα άτομα με ψωρίαση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (ΑΠ, λιπίδια, γλυκόζη κτλ), όπως και σε ενοχλήσεις στομάχου, οι οποίες οφείλονται σε IBD (IΦΝΕ) ή κοιλιοκάκη. Παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Γι’ αυτό συστήνεται τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματος. Διακοπή καπνίσματος! Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, όταν χρειάζεται. Για τη θεραπεία αρθρικών ενοχλήσεων μπορείτε να ανατρέξετε στο υποκεφάλαιο ‘‘Αρθρίτιδα, μη-βακτηριδιακή’‘, για το Αρθρικό οίδημα, όπως και την ‘‘Ενθεσοπάθεια’‘, στο κεφάλαιο νοσήματα του Μυοσκελετικού. Εμβάθυνση PASI score PASI score calculator DLQI DLQI Cardiff University DLQI: The Official App [Google Play], Cardiff University DAPSA Επιστημονική ομάδα εργασίας ψωρίασης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, Αύγουστος 2018