Ουρολοιμώξεις σε γυναίκες – Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

ICD-10 : F52

Σχετικά με την ασυμπτωματική βακτηριουρία: Βλέπε το αντίστοιχο υποκεφάλαιο στο παρόν κεφάλαιο.

 

Ορισμός

Ουρολοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται ξανά μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων και αφού έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία προηγούμενης και παρόμοιας (από τον ίδιο μικροοργανισμό) ουρολοίμωξης.

Επίσης ως υποτροπιάζουσες ή επαναλαμβανόμενες χαρακτηρίζονται ουρολοιμώξεις (οξείες κυστίτιδες, που έχουν αντιμετωπιστεί με χορήγηση αντιβιοτικών), οι οποίες εκδηλώνονται τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε 6 μήνες ή 3 φορές το τελευταίο έτος.

 

Συμπτώματα

Επιτακτικό αίσθημα ούρησης, τσούξιμο, άλγος, ίσως πυρετός.

 

Αντικειμενική εξέταση

Θετικό στικ ούρων ή αλλιώς καλλιέργεια ούρων.

Η επώαση απαιτεί παραμονή των ούρων στην ουροδόχο κύστη >  4 ώρες.

 

Διερεύνηση

Στικ ούρων.

Καλλιέργεια, ίσως καλλιέργεια για ΣΜΝ.

Εκτεταμένο ιστορικό.

Γυναικολογική εξέταση, ίσως πρόπτωση ή εύθρυπτοι βλεννογόνοι.

Οι συχνές υποτροπές αποτελούν ένδειξη παραπομπής σε γυναικολόγο και εξετάζεται το ενδεχόμενο διενέργειας κυστεοσκόπησης και ουρογραφίας.

Θεραπεία

Κάθε επεισόδιο κυστίτιδας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως μία σποραδική λοίμωξη. Αποφύγετε τη χορήγηση του ίδιου σκευάσματος, που είχε χορηγηθεί και την προηγούμενη φορά. Επανέλεγχος μετά από 2 εβδομάδες με στικ ούρων από δείγμα πρωινών ούρων. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνιστάται θεραπεία με οιστρογόνα κατά πρώτο λόγο με τοπική θεραπεία. Θα πρέπει να συστήνεται κένωση της κύστης μετά από τη συνεύρεση. Εναλλακτικά η ασθενής μπορεί να λάβει χημειοπροφύλαξη μετά από τη συνεύρεση. Άλλη λύση είναι να λαμβάνεται η ίδια δόση σε διαρκή βάση τη νύχτα αρχικά για 4-6 μήνες, αλλά και μέχρι ένα έτος (σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων προτείνεται συνήθως νιτροφουραντοῒνη 50-100mg/24ωρο ή κοτριμοξαζόλη 40/200mg/24ωρο. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί [κεφαλεξίνη 250mg/ημέρα ή] κεφακλόρη 250mg/ημέρα ή νορφλοξασίνη 200mg/ημέρα ή σιπροφλοξασίνη 125-250mg/ημέρα [ή οφλοξασίνη 100mg/ημέρα]). ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσο αφορά τη χορήγηση κινολονών συστήνεται να αποφεύγεται η χορήγησή τους, ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις. Τακτική και πλήρης κένωση της κύστης, ιδιαίτερα πριν από την κατάκλιση. Να αποφεύγονται τα ισχυρά σαπωνούχα διαλύματα (υγρά σαπούνια) στη γεννητική περιοχή, καθώς και οι πεσσοί και τα σπερματοκτόνα. Σύμφωνα με τη δική μας επαγγελματική εμπειρία: Αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις, διατηρώντας όξινο το ph των ούρων. Καταναλώνετε (½ ποτήρι) νερό με χυμό λεμονιού ή κράνμπερι αρκετές φορές την ημέρα. Αρκετά χρήσιμο ειδικά σε διαβητικούς! (Νοσηλεύτρια L Bark, Göteborg) Φαρμακευτική αγωγή Αντιβιοτικά Κεφακλόρη: Ceclor. Κοτριμοξαζόλη: Bactrimel. Νιτροφουραντοῒνη: Furolin. Νορφλοξασίνη: Norocin. Σιπροφλοξασίνη: Cipromycin, Ciprovian. Οιστρογόνα για τοπική χρήση (αντιμετώπιση ξηρότητας βλεννογόνων) Οιστραδιόλη: Vagifem. Οιστριόλη: Blissel.