Κατάχρηση ουσιών/ Εξάρτηση από ουσίες – Οπιούχα (οπιοειδή)

ICD-10 : F11.1 Κατάχρηση | F11.2 Εξάρτηση. DSM-IV: 305.50 Κατάχρηση | 304.00 Εξάρτηση

Ορισμός

Φυτικά και συνθετικά προϊόντα με προέλευση από το όπιο, το οποίο παρασκευάζεται από το φυτό Μήκων η υπνοφόρος (είδος παπαρούνας).

Συμπεριλαμβάνονται το όπιο, η μορφίνη, η ηρωῒνη, η μεθαδόνη, η κωδεῒνη, η φαιντανύλη, η βουπρενορφίνη και η κετοβεμιδόνη.

 

Συμπτώματα

Οργανικά σημεία:

Συστολή κορών, επίμονο κοίταγμα, ‘’κρεμασμένο’’ βλέφαρο (βλεφαρόπτωση), δυσχέρεια στήριξης στα κάτω άκρα, ναυτία και εμετοί, δυσκοιλιότητα, αργός σφυγμός και πτώση αρτηριακής πίεσης, καθώς και βραδύς αναπνευστικός ρυθμός, επιδείνωση ικανότητας ομιλίας και βραδύτερη κινητικότητα, καταστολή των οργανικών λειτουργιών, ενώ σε υπερδοσολογία θανατηφόρος δηλητηρίαση ταχείας εξέλιξης εξαιτίας παράλυσης των αναπνευστικών μυών.

 

Ψυχικά σημεία:

Απάθεια ή υπνηλία, μπερδεμένη ομιλία, δυσχέρεια επικοινωνίας, βαθύ αίσθημα ευεξίας, αναισθησία και αναλγησία, αίσθηση εγκλωβισμού ή ότι το άτομο είναι άτρωτο, διαταραχή της αντίληψης του χρόνου και της απόστασης.

 

Τα συμπτώματα συνδρόμου στέρησης ορισμένες φορές μπορούν να εκδηλωθούν μετά από έντονη χρήση τους για μία ή δύο εβδομάδες, απάθεια, ανησυχία, νευρικότητα, παραμέληση υγιεινής, αίσθηση νόσησης, μυδρίαση με δυσχέρεια εστίασης του βλέμματος, ρινική καταρροή και έντονη σιελόρροια, ναυτία, εμετοί και διάρροιες.

Οι αντιδράσεις του συνδρόμου στέρησης διακόπτονται αμέσως μετά από νέα λήψη του ναρκωτικού, κάτι το οποίο συμβάλλει σε σταθερή χρήση του.

 

Θεραπεία

Παραπομπή σε ιατρείο απεξάρτησης ή αντίστοιχη δομή της υγειονομικής περίθαλψης με διαγνωστικό ερωτηματικό την αποτοξίνωση/ χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης, καθώς και την ανάγκη κοινωνικής και/ή ψυχολογικής υποστήριξης. Για τη θεραπευτική αγωγή υποκατάστασης υπάρχουν τρεις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές: Μεθαδόνη, βουπρενορφίνη+ναλοξόνη (suboxone), βουπρενορφίνη (subutex). Όλα αυτά έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας με την ένδειξη της χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης σε άτομα εξαρτημένα από οπιούχα. Ο Σουηδικός ΕΟΦ (Läkemedelsverket) συστήνει ως σκεύασμα πρώτης εκλογής το Suboxone.   Σε σταδιακή μείωση της δόσης διαμέσου εξωτερικού ιατρείου σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κλονιδίνη μπορεί να χορηγηθεί συγχρόνως σύμφωνα με τα παρακάτω: 1η ημέρα: 75 μg x 3 φορές στη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να γίνει αύξηση μέχρι τη μέγιστη δόση των 500 μg στη διάρκεια του πρώτου 24ώρου.   Από τη 2η ημέρα: Αύξηση της δόσης στη μέγιστη των 150 μg x 6 φορές/ ημέρα. Η θεραπευτική χορήγηση διαρκεί μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων αποστέρησης. Στη συνέχεια προοδευτική σταδιακή μείωση της δόσης της κλονιδίνης σε διάρκεια τουλάχιστον 3 ημερών.   Υπάρχει ασυμφωνία στο χώρο του τομέα απεξάρτησης των μονάδων υγειονομικής περίθαλψης για το αν είναι λογική και κατάλληλη πρακτική η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων μόνο με φαρμακευτικές ουσίες, από τις οποίες είναι εξαρτημένο το συγκεκριμένο άτομο, π.χ. μεθαδόνη και subutex σε άτομα με κατάχρηση οπιούχων.   Ενημέρωση ασθενών: http://www.aa-greece.gr/ http://www.e-esyn.gr/ https://www.psychology.gr/forum/forum.php   Φαρμακευτική αγωγή Κλονιδίνη.