Κατάχρηση ουσιών/ Εξάρτηση από ουσίες – Ουσίες με κεντρική διεγερτική δράση

ICD-10 : F15.1 Κατάχρηση | F15.2 Εξάρτηση. DSM-IV: 305.70 Κατάχρηση | 304.40 Εξάρτηση

Ορισμός

Εδώ συμπεριλαμβάνονται η κόκα και η κοκαῒνη, συνθετικά ναρκωτικά, όπως αμφεταμίνη και ναρκωτικά Khat. MDPV (3,4-μεθυλενδιοξυπυροβαλερόνη, ‘’monkey dust’’, ‘’ναρκωτικό κανίβαλος’’, ‘’άλατα μπάνιου’’) έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολύ επικίνδυνα, με μικρός εύρος ασφάλειας δόσης και δυσχέρεια στη χρήση τους.

 

Συμπτώματα

Οργανικά σημεία:

Μεγάλες διεσταλμένες κόρες, υψηλή θερμοκρασία σώματος και εφιδρώσεις, ξηροστομία, ταχύς και συχνά ανώμαλος σφυγμός, σε υψηλές δόσεις σπασμοί και επιληπτικές κρίσεις, στερεότυπες συμπεριφορές, π.χ. άσκοπες ενέργειες καθαριότητας (‘’τρέλα καθαριότητας’’), ανησυχία με δυσκολία παραμονής σε ακινησία.

 

Ψυχικά σημεία:

Κατά κανόνα όλα τα ναρκωτικά αυτής της κατηγορίας αυξάνουν το επίπεδο συνείδησης και μειώνουν την όρεξη.

Τυπικές δράσεις της αμφεταμίνης είναι: Βίωση όξυνσης των αισθήσεων, μείωση της ανάγκης ύπνου, μειωμένη όρεξη, ευφορία, φλυαρία και ανησυχία, ταχυπαλμία και αυξημένη θερμοκρασία σώματος, διαταραχές της ικανότητας κρίσης και μείωση των αναστολών, έντονη σεξουαλική επιθυμία, ‘’νευρικότητα’’, ευερεθιστότητα, φυγή ιδεών με ασυνάρτητο λόγο (μανιακού τύπου), ανησυχία, άγχος και διέγερση, καθώς και σύγχυση, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρανοειδείς ψυχώσεις. Μετά από μακροχρόνια κατάχρηση: Ισχυρή απίσχνανση, τινάγματα κατά τις κινήσεις, απώλεια δοντιών, τερηδόνα και ραγίσματα δοντιών.

 

Σύνδρομο στέρησης:

Κόπωση και εξουθένωση, μυϊκοί πόνοι, τρόμος, εφιδρώσεις.

 

Διαφορική διάγνωση

Σχιζοφρένεια.

 

Θεραπεία

Παραπομπή σε κλινική απεξάρτησης - αρμόδια για χρήστες ναρκωτικών/ αντίστοιχες δομές. Σε σύνδρομο στέρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν βενζοδιαζεπίνες. Σε ψύχωση, που οφείλεται σε αμφεταμίνες, να αποφεύγονται τα νευροληπτικά, τα οποία προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης.   Απαιτείται προσοχή στο ενδεχόμενο ύπαρξης υποκείμενης διαταραχής-ADHD, την οποία το άτομο αντιμετωπίζει ‘’μόνο του φαρμακευτικά’’ με αμφεταμίνη. Η θεραπευτική χορήγηση ουσιών με κεντρική διεγερτική δράση σε αυτά τα παιδιά και νεαρά άτομα μπορεί να μειώσει/ καταργήσει συνεχιζόμενη κατάχρηση ναρκωτικών. Παραπομπή σε παιδιατρική παθολογική κλινική ή ψυχίατρο.   Ενημέρωση ασθενών: http://www.aa-greece.gr/ http://www.e-esyn.gr/