Αιτίες
Διακρίνονται τρεις σαφείς κατηγορίες:
Οι καταθλιπτικοί με ενδογενή κατάθλιψη, οι ασθενείς με οριακή διαταραχή και με επαναλαμβανόμενη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, καθώς και ασθενείς με ναρκισσιστική εικόνα για τον εαυτό τους, οι οποίοι νιώθουν ταπεινωμένοι.
Σε ενδογενή κατάθλιψη το πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο (ο ασθενής βρίσκεται ‘’ψηλά’’ σε συμπτώματα κατάθλιψης).
Αυξημένος κίνδυνος ακόμη και, όταν η καταθλιπτική πτώση υποχωρεί, αλλά το άγχος/ καταθλιπτική διάθεση/ η αδυναμία επισκόπησης συνεχίζουν να διατηρούνται.
Η αυτοκτονία αποτελεί μία προοδευτική διεργασία, κατά την οποία η κατανόηση της αυτοκτονίας επιτυγχάνεται με βάση την άποψη του ασθενή.
Ιδιαίτεροι παράγοντες κινδύνου είναι το αν υπάρχει απόπειρα αυτοκτονίας στην οικογένεια ή αποτελεί συνήθεια σύμφωνα με τις ιδιαίτερες παραδόσεις, προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας, προετοιμασία σχεδίων, ψυχική νόσος/ ιδιαίτερα σε διπλές διαγνώσεις (σοβαρό άγχος, κατάχρηση αλκοόλ/ ναρκωτικών, σχιζοφρένεια ή άλλη ψύχωση), απώλεια του μοναδικού γονιού πριν από την ηλικία των 12 ετών.
Οι παράγοντες κινδύνου είναι διαταραχή προσαρμογής/ ψυχικό τραύμα (π.χ. διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα, απώλειες, ανεργία, μετανάστευση), αίσθημα απελπισίας, ασταθής διαταραχή της προσωπικότητας (με παρορμητική, υποκριτική, καταστροφική, επιθετική προσωπικότητα με φτωχή ανοχή στην ψυχοκαταπόνηση), επικίνδυνη φυσική ασθένεια, ηλικιωμένος ασθενής, διαταραχές σχέσεων, μοναχικότητα/ διαζευγμένος/ χήρα/ χήρος, επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις εισαγωγής σε ψυχιατρική κλινική.
Ο συνδυασμός νεαρής ηλικίας + αισθήματα ντροπής + τυχόν αλκοόλ είναι πολύ επικίνδυνος, όπως και το άγχος/ η νευρικότητα + διαταραχές ύπνου + σκέψεις ενοχής/-αμαρτίας.
Διερεύνηση
Φροντίστε να διαθέτετε έναν κατάλογο ελέγχου, τον οποίο θα χρησιμοποιείτε για μία δομημένη εκτίμηση του κινδύνου αυτοκτονίας, πάντα να καταγράφετε την εκτίμηση του κινδύνου.
Όσο περισσότεροι είναι οι παράγοντες κινδύνου, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος.
Ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο σε επιθυμία θανάτου, σκέψεις αυτοκτονίας, συγκεκριμένα σχέδια αυτοκτονίας και αντίστοιχα σε συγκεκριμένη προετοιμασία για αυτοκτονία, συνεχής επανεκτίμηση του κινδύνου αυτοκτονίας.
Μία κλίμακα αξιολόγησης ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εκτίμηση.
Τολμήστε να ρωτήσετε!
Παράδειγμα εργαλείου αξιολόγησης: C-SSRS.