Σύντομη περίληψη της παραγράφου της θεραπείας:
* Επείγουσα παραπομπή για αντιαρρυθμική φαρμακευτική θεραπεία ή διαφορετικά, αν η διάρκεια της μαρμαρυγής < 48 ωρών, ηλεκτρική ανάταξη φλεβοκομβικού ρυθμού.
* Αντιπηκτικά (μετά από εκτίμηση σύμφωνα με το CHA2DS2-VASc) με ασενοκουμαρόλη ή ΝΟΑΚ.
Στην πράξη αντιπηκτικά σε όλους με κολπική μαρμαρυγή > 65 ετών, εφόσον απουσιάζουν οι αντενδείξεις.
* Ρύθμιση της συχνότητας σε συνεργασία με καρδιολόγο.
* Παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης-/ λιπιδίων-/ ανεπάρκειας και, αν χρειαστεί, θεραπεία.
Ορισμός
Ηλεκτρική δραστηριότητα υψηλής συχνότητας στους κόλπους.
Η κοιλιακή συχνότητα είναι ακανόνιστη (αν απουσιάζει κΚ-αποκλεισμός ΙΙΙ βαθμού, ο ρυθμός ‘’εκ διαφυγής’’ μπορεί να είναι κανονικός) και συνήθως ταχύς.
Στο ΗΚΓ/μα απουσιάζουν τα επάρματα-P, αλλά συχνά διαπιστώνεται δραστηριότητα μαρμαρυγής με τη μορφή κυματοειδών γραμμών αναφοράς με λεπτά επάρματα και ασύγχρονα συμπλέγματα-QRS (> 30 δευτερολ.).
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή από τις μόνιμες αρρυθμίες και η επίπτωση, η οποία εξαρτάται στενά από την ηλικία, είναι περίπου δύο τοις εκατό (στη Σουηδία).
Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί συχνά έντονα συμπτώματα και συνεπάγεται κίνδυνο για εκδήλωση επικίνδυνων επιπλοκών, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ΑΕΕ και πρόωρο θάνατο.
Η παροξυσμική μαρμαρυγή συνεπάγεται επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, τα οποία ανατάσσονται αυτόματα σε φλεβοκομβικό ρυθμό μέσα σε επτά 24ωρα και συνήθως μέσα σε 48 ώρες.
Μία εμμένουσα μαρμαρυγή συνεπάγεται ότι κατά κανόνα απαιτείται ηλεκτρική ανάταξη ή φαρμακολογική ανάταξη για επάνοδο σε φλεβοκομβικό ρυθμό.
Μία μόνιμη (χρόνια μαρμαρυγή) συνεπάγεται ότι η ανάταξη είναι αδύνατη.
Ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες ο ρυθμός της μαρμαρυγής είναι αποδεκτός και δε γίνεται καμία επιπλέον προσπάθεια ανάταξης, η μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται ως μόνιμη.
Αιτίες
Όσο μεγαλύτερη > 65 ετών είναι η ηλικία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος, που εγκυμονεί.
Υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπνική άπνοια, διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια, υπερτροφία αριστερή κοιλίας, βαλβιδοπάθεια, μεγάλοι κόλποι, (κατά)χρήση αλκοόλ (σε ορισμένους εκδηλώνεται μαρμαρυγή μετά από ένα μόνο ποτήρι κρασί, σε άλλους μετά από τακτική υψηλή κατανάλωση αλκοόλ), θυρεοτοξίκωση, φαιχρωμοκύτωμα, μετεγχειρητικά μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς, νόσος φλεβοκόμβου (στο 25% περίπου των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή).
Έντονη σωματική άσκηση (τρέξιμο, σκι κτλ).
Συχνά δεν ανευρίσκεται κάποια ειδική αιτία της μαρμαρυγής, όσο αφορά τη στιγμή της εξέτασης.
Κάθε επεισόδιο μαρμαρυγής ισοδυναμεί από μόνο του με αυξημένο κίνδυνο νέας μαρμαρυγής.
Συμπτώματα
Αίσθημα παλμών, δύσπνοια/ καρδιακή ανεπάρκεια, κόπωση, στηθαγχικό άλγος, μειωμένη ικανότητα φυσικής δραστηριότητας, ζάλη. Κάποιοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.
Τα συμπτώματα, που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή, βαθμονομούνται σύμφωνα με την κλίμακα -EHRA (European Heart Rhythm Association) ως εξής:
Ι = Ασυμπτωματικός,
ΙΙ = Ήπια συμπτώματα χωρίς επίδραση στις συνήθεις δραστηριότητες,
ΙΙΙ = Έντονα συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν τη φυσική δραστηριότητα,
ΙV = Πολύ έντονα συμπτώματα με δραστικό περιορισμό των συνηθισμένων δραστηριοτήτων.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εξέλιξη της νόσου παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση από μεμονωμένα μικρής διάρκειας, συχνά ασυμπτωματικά επεισόδια σε εκδηλώσεις παροξυσμικής μαρμαρυγής μεγαλύτερης διάρκειας και με πιο έντονη συμπτωματολογία.
Με την πάροδο του χρόνου τα επεισόδια της μαρμαρυγής μετατρέπονται σε επεισόδια εμμένουσας μαρμαρυγής και συνήθως ακολουθεί μετάβαση σε μόνιμη μαρμαρυγή.
Η κολπική μαρμαρυγή συνεπάγεται 25-30% κίνδυνο ΑΕΕ με επακόλουθο κίνδυνο για ανάπτυξη μεταξύ άλλων άνοιας, που οφείλεται σε θρομβοεμβολή.
Αντικειμενική εξέταση
Γενική φυσική κατάσταση;
Σημεία συμφόρησης (οίδημα, κυάνωση, συμφόρηση φλεβών τραχήλου κ.ά.);
Συχνότητα σφύξεων; Συχνότητα αναπνοών;
Αρτηριακή πίεση; Φυσήματα;
Ρόγχοι στους πνεύμονες;
Εικόνα 11
Διερεύνηση
Η διάγνωση μπαίνει με ΗΚΓ/μα.
Ίσως χρειαστεί ΗΚΓ/μα με φορητό ΗΚΓ/φο παλάμης ή διαφορετικά Holter-ρυθμού σε παροξυσμικές ενοχλήσεις.
Εξετάστε την κοιλιακή συχνότητα και το χρόνο-QT, ύπαρξη κΚ-αποκλεισμού, ΗΚΓ/κές-αποκλίσεις, που συνηγορούν για δομική καρδιακή νόσο (επάρματα-Q, μεταβολές-ST/-Τ, αποκλεισμός αριστερού σκέλους, σημεία υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας);
Μία εκλεκτική διερεύνηση συμπεριλαμβάνει γενική αίματος, έλεγχο ηλεκτρολυτών, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται νεφρική λειτουργία, γενική ούρων, εξετάσεις θυρεοειδούς, γλυκόζη-πλάσματος, έλεγχος ηπατικού προφίλ σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ηχοκαρδιαγραφία, δοκιμασία κόπωσης σε υποψία στεφανιαίας νόσου (υπάρχει ακόμη και διαθέσιμη εφαρμογή για κινητά με την οποία μπορεί να ανιχνευτεί μία παροξυσμική μαρμαρυγή).
Δε συνιστάται γενικός προσυμπτωματικός έλεγχος με φορητό ΗΚΓ/φο παλάμης.