Βλέπε και το υποκεφάλαιο Σπονδυλαρθρίτιδα στο παρόν κεφάλαιο.
Σύντομη περίληψη του υποκεφαλαίου:
* Άτομα νεότερης ηλικίας με διάχυτο άλγος και πρωινή δυσκαμψία στην ΟΜΣΣ. Έκπτωση κινητικότητας.
* Τα συμπτώματα βελτιώνονται με τη δραστηριότητα.
* Διερεύνηση με ΜΤ των ιερολαγόνιων αρθρώσεων.
* Θεραπεία με ΜΣΑΦ και φυσική άσκηση.
Σε επιμονή των συμπτωμάτων χορήγηση αναστολέα-TNF διαμέσου ρευματολόγου.
* Φυσική δραστηριότητα/ άσκηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Ορισμός
Χρόνια φλεγμονώδης ρευματική νόσος, η οποία προσβάλλει κυρίως τις ΙΛ-αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, όπως και τις πλευροσπονδυλικές αρθρώσεις. Μπορεί επιπλέον να προσβάλλει και περιφερικές αρθρώσεις. Η νόσος Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (συνώνυμα είναι Πυελοσπονδυλίτιδα και αντίστοιχα Bechterew) συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα Σπονδυλαρθρίτιδες, που σημαίνει φλεγμονώδης αρθρική νόσος, η οποία προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη. Δευτεροπαθείς μορφές των σπονδυλαρθρίτιδων μπορούν να εκδηλωθούν σε ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, ψωριασική αρθρίτιδα κ.ά., μερικές φορές ακόμη και σε χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα των παιδιών.
Αιτία
Άγνωστη.
Κληρονομικός παράγοντας.
Πάνω από το 90% των ασθενών με τη νόσο Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα φέρουν αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLAB-27 (σε δείγμα ορού). Απαιτείται κάποιος επιπλέον, μέχρι σήμερα άγνωστος, παράγοντας για την έναρξη της νόσου. Νόσηση/ έναρξη συνηθέστερα γύρω στην ηλικία των 20- κατά κανόνα πριν από την ηλικία των 40 ετών. Οι άντρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.
Συμπτώματα
Διάχυτος πόνος και δυσκαμψία, αθόρυβη έναρξη, πόνος ιδιαίτερα αργά τη νύχτα. Ο πόνος αυξάνεται αργά και προκαλεί έκπτωση της κινητικότητας. Κατά κανόνα ξεκινάει γύρω από την οσφυϊκή/ γλουτιαία περιοχή και μετά επεκτείνεται στη ΘΜΣΣ και τον αυχένα.
Πρωινή δυσκαμψία, επιδείνωση μετά από διαλείμματα ανάπαυσης.
Ο πόνος ανακουφίζεται μερικές φορές με τη δραστηριότητα.
Μπορεί να συμμετέχουν ακόμη και διάφορες άλλες αρθρώσεις του σώματος.
Μπορεί επίσης να αποτελεί πρώτο σύμπτωμα (κυρίως στις αρθρώσεις των ισχίων και των γονάτων, ακόμη και στις πλευροσπονδυλικές αρθρώσεις, μεταξύ της λαβής και του σώματος του στέρνου, των στερνοκλειδικών αρθρώσεων).
Πόνος στις καταφύσεις των συνδέσμων (ενθεσοπάθειες, π.χ. πελματιαία απονευρωσίτιδα).
Αλλαγή της πλευράς με χαρακτηριστικούς οξείς πόνους στην ιερολαγόνια περιοχή.
Δακτυλίτιδα.
Γενικά συμπτώματα μείωσης βάρους και κόπωσης.
Υποψία νόσου αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας μπαίνει σε ασθενείς < 40 ετών, οι οποίοι ξυπνούν πριν από τις πρωινές ώρες με πόνο > 3 μήνες και έντονη δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη με βελτίωση των συμπτωμάτων κατά τη δραστηριότητα.
Προστατίτιδα, ιρίτιδα, φλεγμονώδης εντερική νόσος και ψωρίαση συχνά σχετίζονται με τη νόσο αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.