Ορισμός
Ανάγκη διερεύνησης της αναιμίας προκύπτει, όταν η Hb ελαττώνεται σε τιμές κάτω των 120 g/L [12 g/dL] σε γυναίκες και κάτω των 130 g/L [13 g/dL] σε άντρες (γενικές τιμές αναφοράς σύμφωνα με τον WHO).
Οι έγκυες, τα παιδιά 2-3 μηνών παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές (110 g/L) [11 g/dL], καθώς και οι ηλικιωμένοι > 80 ετών (115-120 g/L) [11,5-12 g/dL].
Μία μείωση της Hb κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα του ασθενή στην πράξη αποτελεί αιτία διερεύνησης της αναιμίας. Σπάνια η αναιμία αποτελεί νόσημα αιματολογικής φύσεως.
Αιτίες
Απώλειες αίματος, μειωμένη παραγωγή ή αιμόλυση.
Οι μορφές αναιμίας, που αναφέρονται παρακάτω, συνήθως προκαλούνται από:
Σιδηροπενική αναιμία λόγω έλκους, καρκίνου του κόλου, εκκολπωματίτιδας, αιμορραγίες εμμηνορρυσίας με άφθονη απώλεια αίματος, κοιλιοκάκη, υποσιτισμό κ.ά.
Δευτεροπαθής αναιμία σε ΡΑ, ΣΕΛ, λοίμωξη, νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθεια, εξάρτηση από αλκοόλ, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σοβαρή ηπατική νόσο, υποθυρεοειδισμό, κ.ά.
Έλλειψη Β12/ φυλλικού οξέος από ατροφική γαστρίτιδα, κοιλιοκάκη, κολίτιδα, ελλιπή πρόσληψη και ελαττωμένη απορρόφηση εξαιτίας φαρμάκων.
Νόσημα μυελού των οστών αιματολογικές κακοήθειες (π.χ. μυελοῒνωση) και φαρμακευτική επίδραση.
Αιμοσφαιρινοπάθειες, π.χ. θαλασσαιμίες.
Αιμολυτικές αναιμίες από ανοσολογικές αντιδράσεις, λοιμώξεις, μηχανικές (καρδιακές βαλβίδες), ΧΛΛ, σπληνομεγαλία.
Φυσιολογικές αιτίες χαμηλής Hb:
Η φυσική δραστηριότητα και το επίπεδο ενυδάτωσης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις της τιμής Hb μεταξύ 24ώρων.
Μπορεί να παρατηρηθεί μία βραδεία μείωση της τιμής Hb σε ηλικιωμένους άντρες.
Τα άτομα με ελάσσονα θαλασσαιμία παρουσιάζουν συνήθως τιμή Hb χαμηλότερη από τις φυσιολογικές τιμές, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται ασθενείς (βλέπε το υποκεφάλαιο: Θαλασσαιμία).
Οι έγκυες παρουσιάζουν αναιμία, που κρίνεται ως φυσιολογική. Οφείλεται κυρίως στον αυξημένο όγκο πλάσματος και τις ανάγκες σιδήρου του εμβρύου.
Η τιμή της Hb παρουσιάζει πτώση σε ορμονοθεραπεία του προστατικού καρκίνου.
Συμπτώματα
Κόπωση, ζάλη, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, δύσπνοια, ίσως στηθάγχη.
Αντικειμενική εξέταση
Ωχρότητα, ίσως φυσήματα, υπόταση/ ταχυκαρδία, ηπατο/ σπληνομεγαλία; Αύξηση μεγέθους λεμφαδένων;
Διερεύνηση