Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο Τροφική αλλεργία στο κεφάλαιο Νόσοι του Γαστρεντερικού και το υποκεφάλαιο Τσίμπημα μέλισσας/ τσίμπημα σφήκας στο κεφάλαιο Δερματικές νόσοι.
Ορισμός
Οξεία εκδήλωση συστηματικής αντίδρασης υπερευαισθησίας από πολλά οργανικά συστήματα, κάτι το οποίο προκαλεί μία ασταθή κατάσταση, που είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή.
Η κατάσταση συμπεριλαμβάνει πάντα σοβαρή επίδραση στο αναπνευστικό και/ή στο καρδιαγγειακό.
Συχνά εκδηλώνονται συγχρόνως βλάβες από το δέρμα και/ή τους βλεννογόνους.
Ο υποκείμενος μηχανισμός της αναφυλαξίας είναι η ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων.
Αιτία
Η αναφυλακτική αντίδραση προκαλείται συνήθως από ουσίες, που καταναλώνονται (τρόφιμα και φάρμακα) ή που ενίονται (τσίμπημα εντόμου, φαρμακευτική ουσία).
Όσο αφορά τα παιδιά, συνηθέστερη είναι η τροφική αλλεργία.
Από την επαφή μέχρι την αντίδραση μεσολαβούν κατά κανόνα περίπου 30 λεπτά, αλλά μπορεί και να χρειαστεί διάστημα από δευτερόλεπτα μέχρι πολλές ώρες.
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι αναφυλακτικής αντίδρασης:
* Αλλεργία με μεσολάβηση IgE: Ασθενής, ο οποίος είχε πρωτύτερα αναπτύξει αντισώματα-IgE και εκτέθηκε εκ νέου στο ίδιο αλλεργιογόνο.
Συνηθέστερα προκαλείται από τσίμπημα μέλισσας και σφήκας.
Επίσης εισπνεόμενο αλλεργιογόνο (π.χ. άλογο) σε ισχυρή έκθεση.
Ορισμένα φάρμακα (π.χ. ΜΣΑΦ/ ΑΣΟ, δεξτράνη, ακτινογραφικές σκιαστικές ουσίες).
Η αλλεργία σε πενικιλίνη αποτελεί ασυνήθιστη αιτία αναφυλακτικής αντίδρασης.
Σε παιδιά επικρατέστερα αίτια αναφυλαξίας είναι τρόφιμα, κυρίως αράπικα φιστίκια, όπως και άλλα κάρυα (σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και ενήλικες), αυγό, γάλα (σε μικρά παιδιά), καθώς και ψάρι.
Σε ενήλικες δεσπόζουν τα οστρακόδερμα και τα ψάρια.
Συχνά εκδηλώνεται αναφυλακτική αντίδραση από τρόφιμο σε συνδυασμό με φυσική προσπάθεια ή πεσμένη γενική κατάσταση, π.χ. σε λοίμωξη.
Η επαφή με λατέξ σε άτομα ευαισθητοποιημένα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, π.χ. μετά από επαφή με γάντια λατέξ (ιδιαίτερα πουδραρισμένα, μέσω αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων από λατέξ), προφυλακτικά, καθετήρες μετά από φούσκωμα του μπαλονιού (σταθεροποίησης στην ουροδόχο κύστη).
Ακόμη αναφυλαξία συμβαίνει πολύ συχνά σε σχέση με εγχειρήσεις τόσο σε ασθενείς, όσο και σε προσωπικό του χειρουργείου, σε οδοντιάτρους, όπως και κατά τη διάρκεια γυναικολογικών εξετάσεων. Επίσης σε αστυνομικούς, ελαιοχρωματιστές, καθαρίστριες/τές, κομμώτριες/τές και οικοδόμους.
* Αντιδράσεις με μεσολάβηση ανοσοσυμπλεγμάτων (όχι με μεσολάβηση IgE): Π.χ. θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση γ-σφαιρίνης, δεξτράνης. (Η αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί ήδη μετά την πρώτη επαφή με το σκεύασμα.)
* Άμεση ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων (όχι – ανοσολογική): Π.χ. από φάρμακα, ακτινογραφικά σκιαγραφικά μέσα, πρόσληψη βιογενών αμινών (διάφορα είδη τυριών – ιδιαίτερα μουχλιασμένα τυριά, κακοσυντηρημένο σκουμπρί και τόνος).
* Επίδραση στους αποκλειστές της κυκλοξυγενάσης / άμεση απελευθέρωση ισταμίνης: Π.χ. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ΜΣΑΦ (λιγότερο συχνά).
Συνεργικοί παράγοντες (π.χ. ορισμένα τρόφιμα, αλκοόλ ή μόνο ’’φαγώσιμα σε γενικές γραμμές’’, φάρμακα, έμμηνος ρύση, υψηλά επίπεδα γύρης) σε συνδυασμό με άλλο παράγοντα (λοίμωξη, ισχυρή ψύξη, φυσική προσπάθεια). Η αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 4 ώρες μετά την πρόσληψη της τροφής.
Συμπτώματα
Πάντα η επίδραση στο αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό είναι έντονη.
Επίσης συχνά υπάρχει και συμμετοχή του δέρματος (τις περισσότερες φορές εκδηλώνονται κνίδωση, αγγειοοίδημα, κνησμός), του νευρικού συστήματος, του ουρογεννητικού συστήματος και του ΓΕ/κού σωλήνα με κάποιο/κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα.
Όσο περισσότερα, τόσο πιο επικίνδυνη η προσβολή.
1. Αρχικό στάδιο/ ήπια προσβολή:
Ενδόμυχη ανησυχία, αίσθηση δυσαρέσκειας, κόπωση, αγωνία, εξάψεις, διάχυτος γενικευμένος κνησμός ή κνησμός στις παλάμες, τα πέλματα, κνησμός/νύξεις στη στοματική κοιλότητα, αρχόμενη κνίδωση, αγγειοοίδημα (μεταξύ άλλων με ήπιο οίδημα των χειλιών), ήπιο γαστρικό άλγος, ήπια βρογχική απόφραξη, ταχυκαρδία, ναυτία.
2. Προχωρημένο στάδιο/ μέτρια βαριά προσβολή:
Όπως παραπάνω, αλλά επιπλέον βράγχος φωνής, υλακώδης βήχας, δυσκαταποσία, μέτρια σοβαρή απόφραξη των βρόγχων, λαρυγγικό συριγμό, δύσπνοια, επιδεινούμενη γαστραλγία, μυϊκές κράμπες, επιδεινούμενη διάρροια, αίσθημα λιποθυμίας, γενικευμένη κνίδωση, αγγειονευρωτικό οίδημα (πρόσωπο, τράχηλος), αυξημένη ανησυχία.
3. Καταπληξία/ βαριά προσβολή:
Όπως παραπάνω και επιπλέον ακράτεια ούρων/κοπράνων, κυάνωση με pO2 < 92%, σύγχυση, απώλεια συνείδησης, κυκλοφορική ανεπάρκεια (υπόταση, αρρυθμία, μη-ψηλαφητό σφυγμό, ίσως καρδιακή παύση), ενώ είναι πιθανή και η αιμορραγία εσωτερικών οργάνων.
Διφασική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και ένα 24ωρο μετά από την αρχική προσβολή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί.
Μπορεί και να είναι σοβαρότερη από την αρχική προσβολή.
Όσο πιο βαριά είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο ισχυρή ήταν η αρχική προσβολή και τόσο μεγαλύτερη είναι η απαιτούμενη χρονική διάρκεια χορήγησης αδρεναλίνης. Όταν πρόκειται για διφασική αντίδραση, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετά μερόνυχτα, όπως για παράδειγμα η υπόταση. Ιστορικό προηγούμενης αναφυλαξίας, καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες, όπως και άσθμα, που αντιμετωπίστηκε ανεπαρκώς, συνεπάγεται επιπλέον αύξηση του κινδύνου από μία αναφυλακτική αντίδραση.
Ταυτόχρονη θεραπεία με β-αποκλειστές, αναστολείς-ΜΕΑ, καθώς επίσης ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης-ΙΙ μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση σε μία αναφυλαξία.