Αρθρίτιδα βακτηριδιακή, Σηπτική αρθρίτιδα

ICD-10 : Μ00.9

Βλέπε επίσης και το υποκεφάλαιο ’’Αρθρικό οίδημα, οξύ’’ στο παρόν κεφάλαιο.

 

Αιτία

Σε συνδυασμό με αρθρική παρακέντηση, εγχείρηση ή αιματογενή διασπορά από άλλη λοιμώδη εστία.

Σκεφτείτε τα τσιμπήματα και τους τραυματισμούς από τρύπημα!

 

Οι βακτηριδιακές αρθρίτιδες είναι οι πιο συνηθισμένες σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι άλλα νοσήματα με μειωμένη γενική κατάσταση (στα οποία περιλαμβάνεται ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών), ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, όπως και άλλες αρθρικές παθήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αρθροπλαστικές.

Τα πιο συνηθισμένα βακτηρίδια είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος, οι πνευμονιόκοκκοι, οι στρεπτόκοκκοι και τα gram αρνητικά εντερικά βακτηρίδια.

 

Συμπτώματα

Οξεία εκδήλωση αρθραλγίας με πόνο τόσο στην ηρεμία, όσο και στην κίνηση.

Κατά κανόνα προσβάλλεται μόνο μία άρθρωση, συνήθως μία από τις μεγάλες αρθρώσεις (ισχίου, – γόνατου, -άκρου ποδιού, -ώμου).

Σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών μπορεί να προσβληθεί η ιερολαγόνια άρθρωση και αντίστοιχα η ακρωμιοκλειδική.

Συχνά πυρετός με επίδραση της γενικής κατάστασης.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά και η διάγνωση δυσχερής σε ασθενείς με ανοσοκατασταλτική θεραπεία, όπως π.χ. ασθενείς-ΡΑ.

 

Αντικειμενική εξέταση

Πόνος, σταθερότητα άρθρωσης.

Διαπιστώνονται ξεκάθαρα οιδηματώδης θύλακος, ερυθρότητα και αύξηση της θερμοκρασίας στις περιφερικές αρθρώσεις.

Κατά κανόνα πυρετός και επίδραση της γενικής κατάστασης.

 

Διαφορική διάγνωση

Ουρική αρθρίτιδα, ψευδοουρική αρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα, μπορέλια, ψωριασική αρθρίτιδα, φυματίωση, αίμαρθρο (μετά από τραυματισμό), επιδείνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της νόσου της οστεοαρθρίτιδας, ερυσίπελας, αποκόλληση προθέματος μετά από αρθροπλαστική.

Διερεύνηση

Αρθροπαρακέντηση με καλλιέργεια και άμεση μικροσκόπηση του αρθρικού υγρού. Το αρθρικό υγρό είναι θολό με υψηλό αριθμό λευκοκυττάρων, υψηλή λακτάση και μειωμένο πηλίκο γλυκόζης αρθρικού υγρού/γλυκόζη αίματος, ίσως και εμφάνιση πυροφωσφορικού ασβεστίου και ουρικού οξέος (ενδεχομένως ψευδοουρική αρθρίτιδα). Καλλιέργεια αίματος. Τα δείγματα της καλλιέργειας λαμβάνονται από τις ύποπτες περιοχές, οι οποίες μπορεί να αποτελούν αιτία της λοίμωξης (μπορεί να είναι ουρογεννητική, από τη στοματική κοιλότητα, τα δόντια, το λαιμό, πληγή).   Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος: Λευκοκύτταρα (υψηλά)/τύπος (πολλαπλή αύξηση), CRP (έντονη αύξηση), ΤΚΕ (προοδευτικά αυξανόμενη), ουρικό οξύ-ορ, γλυκόζη-πλ.  

Θεραπεία

Επείγουσα παραπομπή σε λοιμωξιολογική κλινική ή ορθοπαιδική κλινική για ενδοφλέβια θεραπεία με αντιβιοτικά/πλύση άρθρωσης, ακινητοποίηση, ενδεχομένως ταυτόχρονη θεραπεία με στεροειδή, ώστε να προστατευτεί ο αρθρικός χόνδρος. Η καταστροφή του χόνδρου εξελίσσεται πολύ γρήγορα και έτσι η θεραπεία δεν πρέπει να καθυστερεί. Μετά την αρχική θεραπεία χορηγούνται αντιβιοτικά για 4-6 εβδομάδες και ακολουθεί αποφόρτιση της άρθρωσης. Η παρακολούθηση επιτελείται με ακτινογραφικό έλεγχο, ώστε να αποκλειστεί τυχόν βλάβη της άρθρωσης και οστεῒτιδα.