Αυχεναλγία, Αυχενικός πόνος, Μυαλγία αυχένα

ICD-10 : M54.2

Ορισμός

Συμπτώματα πόνου από τον αυχένα εξαιτίας επώδυνου μυϊκού ιστού του αυχένα.

 

Αιτίες

Η κατάσταση τάσης του μυϊκού ιστού του αυχένα επηρεάζεται τόσο από ψυχική πίεση, φυσική καταπόνηση, όσο και από εκφυλιστικές βλάβες της ΑΜΣΣ.

Συχνότερα πρόκειται για συνεπίδραση πολλών παραγόντων, οι οποίοι οδηγούν στο επώδυνο σύνδρομο.

Συγκρίνετε με το υποκεφάλαιο Λουμπάγκο και Αυχεναλγία του παρόντος κεφαλαίου.

 

Οι παράγοντες κινδύνου είναι το γυναικείο φύλο, το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η απραξία και η κατάθλιψη.

 

Εργασιακοί παράγοντες:

Επίπεδο στρες (τόσο ο όγκος της εργασίας, όσο και οι υψηλές απαιτήσεις προσόντων.

Το στρες προκαλεί ήπια ανύψωση των ώμων), μηδενικές δυνατότητες ανάπαυσης/ μικρών διαλειμμάτων, βαθμός κινήτρων και ικανοποίησης, αίσθημα του πόσο η εργασία, που έχει πραγματοποιηθεί, συμβαδίζει με την ατομική ‘’εσωτερική αξίωση’’.

Εργασία σε σταθερή καθιστή θέση.

 

Εργονομικοί παράγοντες:

Θέσεις εργασίας σε ακίνητη στάση, επαναλαμβανόμενες εργασιακές στιγμές, εργασία με τα πάνω άκρα κινούμενα προς τα έξω (ποντίκι υπολογιστή), εργασία με ανυψωμένα άκρα, χαμηλός φωτισμός, λαμπερή οθόνη υπολογιστή, εργασία με αυχένα, που γέρνει προς τα μπρος (σωστή ρύθμιση των γυαλιών του τερματικού μπροστά στον υπολογιστή), λανθασμένη θέση καρέκλας (η σωστή θέση είναι το κάθισμα με ευθεία τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι ‘’πάνω από το σώμα’’), γραφείο εργασίας και οθόνη υπολογιστή σε λάθος ύψος (η πάνω γωνία της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, η απόσταση να είναι περίπου 50 εκατοστά), έντονη λόρδωση αυχένα, κεφάλι, που γέρνει προς τα μπρος με το κέντρο βάρους να πέφτει μπροστά από την κατακόρυφη γραμμή σε καθιστή στάση.

 

Οπτικό στρες με οφθαλμική κόπωση προκαλεί πόνο αυχένα – ωμοπλάτης.

Η τεταμένη λειτουργία του βλεφαρικού μυός κατά την εστίαση της οπτικής οξύτητας συνεπάγεται αντανακλαστική πρόκληση τάσης στο μυϊκό ιστό αυχένα-ωμοπλάτης.

 

Ψυχοκοινωνική κατάσταση/ συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος:

Καθοριστικοί παράγοντες μπορεί να είναι η επιρροή και ο αυτοέλεγχος, οι κοινωνικές συναναστροφές, η πληροφόρηση και οι προβλέψεις σχετικά με την ατομική κατάσταση του συγκεκριμένου εργαζόμενου, οι σαφείς στόχοι και οι κανόνες του παιχνιδιού, η δυνατότητα ανάδρασης (feedback), η φυσική και ψυχική ασφάλεια (αίσθημα συμμετοχής σε μία κρίσιμη κατάσταση), το ανοιχτό κλίμα και η διάθεση ανεκτικότητας, προϊστάμενοι ενεργητικοί, αντί να είναι επικριτικοί, δυνατότητες ανέλιξης.

Βλέπε επίσης και το υποκεφάλαιο Στρες στο κεφάλαιο των Ψυχικών νοσημάτων.

 

Συμπτώματα

Πόνοι αυχένα και κεφαλαλγία, κυρίως στην ινιακή χώρα, πόνοι στην έκταση του αυχένα, οι οποίοι συχνά συνδέονται με καταθλιπτική διάθεση, διαταραχές ύπνου και κεφαλαλγία.

Μερικές φορές φωτεινές αναλαμπές.

 

Αντικειμενική εξέταση

Φυσιολογικά ευρήματα από την αντικειμενική νευρολογική εκτίμηση, ίσως τεταμένος μυϊκός ιστός.

Κατά κανόνα αυξημένη αντίδραση πόνου σε ψηλάφηση των μυών και των καταφύσεών τους, συχνά έκπτωση κινητικότητας.

 

Διαφορική διάγνωση

Ραιβόκρανο, αυχενοβραχιοναλγίες, μυοπεριτοναϊκό επώδυνο σύνδρομο, ινομυαλγία, ρευματική πολυμυαλγία.

Η αυχενική μυαλγία μπορεί να αποτελεί μέρος της συμπτωματολογίας αγχώδους και καταθλιπτικής κατάστασης.

Οπισθοφαρυγγική τενοντίτιδα (σύνδρομο Fahlgren, αιφνίδια έναρξη έντονου πόνου στην αυχενική χώρα και το πίσω μέρος του κεφαλιού με δυσχέρεια κατάποσης, το κεφάλι παραμένει ακίνητο).

Η ΑΤ της ΑΜΣΣ δείχνει οίδημα των μαλακών μορίων στην περιοχή A1-Α2, καθώς και παρασπονδυλικό οίδημα μαλακών μορίων Α1-Α4, αυτοθεραπευόμενη κατάσταση, ΜΣΑΦ.

Διερεύνηση

Αντικειμενική εξέταση του αυχένα (κινητικότητα, ίσως ευιασθησία στην ψηλάφηση, μύες σε διάταση;), ίσως CRP/ TKE, ίσως ψυχική διερεύνηση σε βάθος (υποκείμενη αγχώδης διαταραχή; Διερευνήστε σε βάθος τόσο το εργασιακό περιβάλλον, όσο και τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής), εργονομική εκτίμηση της εργασιακής θέσης (ωστόσο είναι σημαντικότερο να μάθετε από το συγκεκριμένο άτομο, αν νιώθει ενοχλήσεις στον εργασιακό χώρο και σε ποια περίπτωση εκδηλώνεται η ενόχληση). Το άτομο μπορεί να παρουσιάσει ενοχλήσεις παρά την ιδανική εργονομία.  

Θεραπεία

Εφησυχασμός του ασθενή, άσκηση για φυσική κατάσταση και μυϊκή ισχύ με την καθοδήγηση επαγγελματία, αναλγητικά, ΜΣΑΦ σε προσωρινά συμπτώματα, αποφυγή ορολογίας, όπως ‘’ανάπαυση’’, ‘’εξαντλημένος’’ και ‘’εργασιακό ατύχημα’’! μικροδιαλείμματα σωματικής και διανοητικής μορφής εργασίας. Η ήπια δραστηριότητα είναι καλύτερη από ανάπαυση. Έχει διαπιστωθεί ότι η άσκηση + το μαξιλαράκι αυχένα αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική λύση σε ήπιες αυχενικές ενοχλήσεις.   Ο βελονισμός προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο. Η αξία των παθητικών μεθόδων είναι περιορισμένης αξίας, υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος ενίσχυσης ‘’της σωματοποίησης’’ των ενοχλήσεων.   Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία προσφέρει τεκμηριωμένη δράση.   Επικοινωνία με το αντίστοιχο αρμόδιο ιατρείο ιατρικής εργασίας για προσαρμογή της εργασίας του ασθενή, ώστε ο ασθενής να μπορέσει να παραμείνει στο χώρο εργασίας παρά τα συμπτώματα, ενδεχομένως ακόμη και με έκπτωση της εργασιακής του ικανότητας.   Οι καλύτερες φαρμακολογικές θεραπείες σε ενοχλήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας είναι η αντικαταθλιπτική (= κατασταλτική του πόνου) θεραπεία με χαμηλή δόση αμιτριπτυλίνης. Χορηγείται τη νύχτα αρχικά σε δόση 5-10 mg και αργότερα βραδεία αύξησή της, μέχρι να επιτευχτεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, συχνότερα σε 30-50 mg.      Φαρμακευτική αγωγή   Αμιτριπτυλίνη. ΜΣΑΦ: Ιβουπροφαίνη | Ναπροξένη | Κετοπροφαίνη | Δικλοφαινάκη. Παρακεταμόλη.