Βραχνάδα, Δυσφωνία, Βράγχος φωνής

ICD-10 : R49

Ορισμός

Αλλαγή και παραμόρφωση της προσωπικής φωνητικής χροιάς.

Αυξημένη ή μειωμένη απώλεια αέρα ανάμεσα στις φωνητικές χορδές.

 

Αιτίες

Ενδοκρινική:

Υποθυρεοειδισμός.

 

Λειτουργικές:

Φωνασθένεια, επίκτητη δυσφωνία, ψυχογενής αφωνία, φωνητικές διαταραχές, όπως ’’σπάσιμο’’ φωνής.

 

Φλεγμονώδεις:

Οξεία λαρυγγίτιδα (συνήθως ιογενής), χρόνια λαρυγγίτιδα (εξαιτίας καπνίσματος, παλινδρόμησης -’’ξεχειλίσματος’’), οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα.

 

Εισπνεόμενα στεροειδή:

Η βραχνάδα μπορεί να αποτελεί παρενέργεια των εισπνεόμενων στεροειδών.

Ο κίνδυνος μειώνεται με την ελάττωση του αριθμού των δόσεων. Προτιμότερο 1 φορά/24ωρο.

 

Δομικές:

Πολύποδες, όζοι φωνητικών χορδών, γήρανση των βλεννογόνων, κοκκίωμα εξ επαφής, νεοπλασίες, οίδημα Reincke (σε καπνιστές), ενδοθωρακική βρογχοκήλη, κύστεις, μυξοίδημα.

 

Νευρολογικές:

Επαναλαμβανόμενη πάρεση (μετεγχειρητική, μπορέλια, ιδιοπαθής, κακοήθεια, τραυματισμός, καρδιαγγειακός παράγοντας).

 

Ρευματική νόσος.

 

Συμπτώματα

Βράγχος φωνής, διαταραχές φώνησης.

Πόνος/πίεση στην περιοχή του λάρυγγα.

 

Αντικειμενική εξέταση

Η λαρυγγίτιδα εκδηλώνεται με ερυθρές, λίγο χαλαρές φωνητικές χορδές με ή χωρίς επιχρίσματα.

Συχνά δείχνουν παχύτερες από το φυσιολογικό με ανεπαρκή σύγκλιση.

Σε πάρεση επιδεινώνεται η κίνηση μίας από τις φωνητικές χορδές ή μπορεί να παραμένει εντελώς ακίνητη.

 

Διερεύνηση

Ποιός είναι ο τρόπος λειτουργίας της φώνησης, κάπνισμα, εισπνεόμενα στεροειδή;

Συμπτώματα παλινδρόμησης; Σημεία υποθυρεοειδισμού;

ΩΡΛ/κή αντικειμενική εξέταση; Σημεία λοίμωξης;

 

Σε βραχνάδα διάρκειας μεγαλύτερης των 3 εβδομάδων σε ενήλικο πρέπει να γίνεται πάντα επισκόπηση των φωνητικών χορδών, παραπομπή σε ΩΡΛ, ίσως λαρυγγοσκόπηση.

Σε πάρεση – παραπομπή σε ΩΡΛ.

Εξετάζεται η αναγκαιότητα επιπλέον διερεύνησης, κακοήθεια;

 

Θεραπεία

Σε οξεία λαρυγγίτιδα: Ξεκούραση της φωνής!   Δε χορηγούνται αντιβιοτικά, αποφυγή ψιθυρίσματος, ξερόβηχα. Κατάποση του σιέλου, αποφυγή ξηρής κατάποσης (χωρίς σίελο), βρώση των ξηρών τροφών με μικρή ποσότητα νερού. Απαγόρευση καπνίσματος.   Σε υποψία δευτεροπαθούς λοίμωξης: Θεραπεία με αντιβιοτικά. Σε καπνιστές να χορηγούνται αντιβιοτικά, που είναι δραστικά και κατά της Moraxella catharralis.   Ξαφνική βραχνάδα σε ενήλικο χωρίς συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού απαιτείται γρήγορη διερεύνηση.   Παιδιά 6-7 ετών μπορεί από ισχυρογνωμοσύνη να μιλάνε δυνατά και μπορεί να αναπτύξουν όζους στις φωνητικές χορδές ως επακόλουθο του ότι μιλάνε υψηλόφωνα και φωνάζουν. Αυτόματη ίαση. Αν κριθεί απαραίτητο, παραπομπή σε λογοθεραπευτή. Χορήγηση ομεπραζόλης σε παλινδρόμηση.   Βραχνάδα εξαιτίας γήρανσης των βλεννογόνων των φωνητικών χορδών αντιμετωπίζεται διαμέσου της πρόσληψης νερού, καθώς και της προθέρμανσης πριν από καταπόνηση της φωνής.   Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια βραχνάδας ή μακροχρόνιες ενοχλήσεις με φωνασθένεια (επάγγελμα, στο οποίο απαιτείται η συχνή χρήση φώνησης, τραγουδιστές, που δεν έχουν ακολουθήσει μαθήματα φωνητικής) είναι σημαντικό να παραπέμπονται σε ΩΡΛ/γο / φωνολόγο/ λογοθεραπευτή.   Ατομική φροντίδα: Ανάπαυση φωνής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Η λήψη ζεστών υγρών μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Αποφυγή χώρων με καπνό.   Φαρμακευτική αγωγή   Αποσυμφορητικά Ξυλομεταζολίνη.   Αντιβηχικά   Στεροειδή Βηταμεθαζόνη.   Αντιβιοτικά   Σύμφωνα με τη δική μας επαγγελματική εμπειρία: Σε ασθενείς, που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τη φωνή τους λόγω επαγγέλματος (καλλιτέχνες, ηθοποιοί κ.ά.), χορηγήστε, όταν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση και πρέπει να εργαστούν, 10 δισκία βηταμεθαζόνης διαλυμένα σε νερό και συστήστε τον απευθείας ψεκασμό των φωνητικών χορδών με ξυλομεταζολίνη (Dr. Kingstam, Trollhättan).