Βλέπε και το υποκεφάλαιο Ρευματική πολυμυαλγία στο παρόν κεφάλαιο, το υποκεφάλαιο Παροδική αμαύρωση και Κροταφική αρτηρίτιδα στο κεφάλαιο των Οφθαλμικών νοσημάτων, όπως και το υποκεφάλαιο Θεραπεία με κορτικοστεροειδή στο κεφάλαιο των Ενδοκρινολογικών νοσημάτων.
Ορισμός
Αυτοάνοση αντίδραση των αιμοφόρων αγγείων, αρτηρίτιδα της κροταφικής αρτηρίας, αλλά επίσης μπορεί να παρουσιαστεί και πιο κοντά, χαμηλά μέχρι και στο αορτικό τόξο.
Αιτία
Άγνωστη.
Συμπτώματα
Έναρξη στην ηλικία των 50-ετών (μέγιστη 60-70 ετών).
Συχνά η έναρξη εκδήλωσης των εκδηλώσεων είναι σχετικά γρήγορη με κόπωση, πυρετό, νυκτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα κόπωσης, μείωση σωματικού βάρους, εικόνα παρόμοια με γρίπη.
Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στη ρευματική πολυμυαλγία εκδηλώνεται επίσης κεφαλαλγία (το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα) με τη μορφή εντοπισμένης επιφανειακής κροταφικής κεφαλαλγίας με ευαισθησία στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, πόνους χωλότητας κατά τη μάσηση, ορισμένες φορές ισχαιμία στη γλώσσα (κίνδυνος νέκρωσης) με πόνο και δυσχέρειες ομιλίας-κατάποσης.
Μερικές φορές επίδραση στην όραση με απώλεια όρασης και διπλωπία.
Αγγειίτιδα της σπονδυλικής αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει ΠΙΕ, ΑΕΕ, ίλιγγο.
Αγγειίτιδα άλλων αγγείων, που ξεκινούν από το αορτικό τόξο, μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία στα πάνω άκρα με πολλά συμπτώματα.
Η κροταφική αρτηρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μεμονωμένη ή μαζί με ρευματική πολυμυαλγία.
Διαφορική διάγνωση
Ρευματική πολυμυαλγία (η κεφλαλγία της δεν είναι τόσο έντονη και απουσιάζουν τα οφθαλμικά συμπτώματα).
Κεφαλαλγία τάσης, μυαλγία αυχένα, αυχεναλγία, οστεοαρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης, ΡΑ, πολυμυοσίτιδα, ΣΕΛ, ινομυαλγία, υποθυρεοειδισμό, νόσο Parkinson, κακοήθεια, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, λοίμωξη, διαβήτη, κατάθλιψη, παροδική αμαύρωση.
Αντικειμενική εξέταση
Ευαισθησία στην περιοχή της κροταφικής αρτηρίας, ενώ μπορεί να υπάρχει ευαισθησία στους μασητήριους μυς και την κορυφή του κρανίου.