Τηλεφωνικό κέντρο δηλητηριάσεων
Επείγοντα: Τηλέφωνο 210 77 93 777.
Αιτιολογία: Ατύχημα ή εκούσια λήψη ακατάλληλης ουσίας. Οτιδήποτε από εκούσια λήψη δισκίων μέχρι παιδική περιέργεια και μπέρδεμα με εδώδιμο μανιτάρι.
Συμπτώματα: Κοιλιαλγίες, ναυτία, εμετοί, διάρροια, γενικά συμπτώματα νόσου, κεφαλαλγία, καθώς και εφιδρώσεις, ανησυχία αποτελούν μη ειδικά συμπτώματα.
Θεραπεία
Διαβρωτικές ουσίες, όπως π.χ. απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων και παρόμοιες – πλύση στοματικής κοιλότητας με δύο ποτήρια νερό, ελέγξτε για τυχόν ύπαρξη βλαβών. Αν δεν έχει επηρεαστεί η γενική κατάσταση του ασθενή, χορηγήστε γάλα ή κάτι παρόμοιο για αραίωση. Σε απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων κίνδυνος βλαβών στον οισοφάγο, το στομάχι, παραπομπή σε νοσοκομείο. Αποφυγή του εμετού. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερες βλάβες κατά τη διέλευση της ουσίας προς τα έξω.
Σε προϊόντα πετρελαίου, αν εκδηλωθεί δύσπνοια, σκεφτείτε την εισρόφηση. Μπορεί να χρειαστεί εισπνοή βήτα-διεγερτών και οξυγόνου. Σε ξερό βήχα (πληροφορίες από το ιστορικό) σε σχέση με τη λήψη της ουσίας ή εμετό. Μέσα σε τέσσερις ώρες μετά από τη λήψη σκεφτείτε τον κίνδυνο εισρόφησης και την παρακολούθηση με α/α πνευμόνων. Αραίωση με γαλακτοκομικά προϊόντα – χωρίς πρόκληση εμετού.
Σε υποψία πρόσληψης δηλητηριώδους μανιταριού σκεφτείτε την πρόκληση εμετού τις αμέσως επόμενες ώρες, διαφορετικά πλύση στομάχου (περιττή, αν προηγήθηκαν εμετοί) και ενεργό άνθρακα. Είναι σημαντική η προσπάθεια ταυτοποίησης του είδους του μανιταριού, για το οποίο πρόκειται. Υπάρχουν αντίδοτα για ορισμένα. Τα συμπτώματα και η πρόγνωση ποικίλλουν. Συμπεριλαμβάνονται τόσο η νεφρική, όσο και η ηπατική ανεπάρκεια. Περισσότερα γνωρίζει το κέντρο δηλητηριάσεων. Συχνά μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες δάσκαλοι βιολογίας/ άτομα με εμπειρία σε μανιτάρια.
Χορηγείται σιρόπι εμετού σε παιδιά κάτω του 1 έτους, δόση 10 ml, 1-5 ετών 15 ml, σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες 30ml. Αντενδείκνυται σε διαβρωτικές ουσίες και προϊόντα πετρελαίου. Συνήθως συστήνεται η χορήγηση ενεργού άνθρακα με γρήγορη εξασθένιση.
Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί εμετός γρηγορότερα με την τοποθέτηση δύο δαχτύλων στο φάρυγγα. Σε αυτές τις περιπτώσεις σκεφτείτε ότι, αν ο ασθενής προηγουμένως είχε πιει λίγο, είναι πιο εύκολη η πρόκληση εμετού. Η πλύση στομάχου με καθετήρα, κυρίως σε ενήλικες ασθενείς, που συνεχίζουν να διατηρούν τις ασιθήσεις τους. Αναρρόφηση με μεγάλο καθετήρα και στη συνέχεια πλύση (διάλυμα σε θερμοκρασία σώματος). Αναρρόφηση μέχρι το υγρό, που αναρροφάται, να γίνει διαυγές. Συνοδεύεται από χορήγηση ενεργού άνθρακα.
Χορήγηση ενεργού άνθρακα για παρεμπόδιση επιπλέον απορρόφησης, 10 – 25 gr σε παιδιά, 25 – 50 gr σε ενήλικες.