Δυσφαγία

ICD-10 : R19

Ορισμός

Διαταραχές κατάποσης.

 

Αιτιολογία

Αίσθημα μάζας, παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, αχαλασία, οισοφαγικός σπασμός, βρογχοκήλη, εκκολπώματα, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα, διαταραχή κινητικότητας (παράλυση φάρυγγα;

Εγκεφαλική προσβολή;

Μυασθένεια Gravis;), στένωση, νεοπλασία, ξένο σώμα, ανεύρυσμα αορτής, νόσος μεσοθωρακίου.

 

Συμπτώματα

Δυσχέρεια κατάποσης, άλγος κατά τις κινήσεις κατάποσης.

Σε οργανική στένωση ο ασθενής νιώθει ότι η τροφή σταματάει στο ύψος του τραχήλου ή πίσω από το στέρνο.

Η αίσθηση μάζας ποτέ δεν προκαλεί πραγματική δυσφαγία.

Προκαλεί μόνο μια αίσθηση κόμπου στο λαιμό, πίεσης πάνω από το στήθος και ’’ο ασθενής δεν παίρνει αέρα’’.

 

Διερεύνηση

Ιστορικό, ψηλάφηση τραχηλικής χώρας, επισκόπηση στοματικής κοιλότητας, έμμεση λαρυγγοσκόπηση.

Πάντα να διενεργείται ακτινολογικός έλεγχος ή ενδοσκόπηση σε ασθενείς με δυσφαγία και απίσχνανση, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει έλεγχο του υποφάρυγγα και του οισοφάγου με σκιαγραφικό.

 

Η πλήρης παρεμπόδιση διέλευσης της τροφής μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη στένωσης κακοήθους αιτιολογίας: Κάνετε τον ακτινολογικό έλεγχο ή προτιμότερο την ενδοσκόπηση μετά από την απομάκρυνση του τεμαχίου της τροφής.

 

Σε υποψία νεοπλασίας να γίνεται χωρίς καθυστέρηση ενδοσκόπηση, η οποία θα διενεργείται, ακόμη και όταν ο ακτινολογικός έλεγχος είναι αρνητικός.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και διενεργείται έλεγχος για ΓΟΠ, εξετάζεται από την ΩΡΛ/κή κλινική το ενδεχόμενο διενέργειας 24ωρης μέτρησης του pH του οισοφάγου και αντίστοιχα μανομετρίας οισοφάγου.

 

Θεραπεία

Αιτιολογική. Σε παλινδρόμηση (ΓΟΠ) / οισοφαγίτιδα χορηγείται αναστολέας της αντλίας πρωτονίων. Σε οισοφαγικό σπασμό ίσως βοηθήσουν τα αντιχολινεργικά. Τη διαχείριση δυσφαγίας την αναλαμβάνει λογοθεραπευτής. Η αίσθηση μάζας αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά του άγχους: ΓΣΨ, SSRI ή ως επείγουσα θεραπευτική αγωγή χορήγηση βενζοδιαζεπίνης. Βλέπε το υποκεφάλαιο Αίσθηση μάζας.   Φαρμακευτική αγωγή   Aναστολείς αντλίας πρωτονίων Ομεπραζόλη.   Αντιχολινεργικά   Βενζοδιαζεπίνες   SSRI Παροξετίνη.   Σύμφωνα με τη δική μας επαγγελματική εμπειρία: Συχνά, όταν παραγγέλεται ακτινολογικός έλεγχος, παραλείπεται η παραγγελία ακτινογραφικής εικόνας και του υποφάρυγγα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην πιθανή απόκρυψη αιτίων δυσχέρειας στην κατάποση, που εντοπίζονται στις ανώτερες περιοχές. (Dr. Kingstam, Trollhättan)