Επιγλωττίτιδα

ICD-10 : J05

Ορισμός

Οίδημα και αλλαγή της μορφής του σχηματισμού, που λειτουργεί ‘’σαν καπάκι’’ του λάρυγγα με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην αναπνοή.

 

Αιτιολογία

Συνήθως βακτηριδιακή, συχνά από τον αιμόφιλο της γρίπης τύπου Β.

 

Συμπτώματα

Συχνά ξεκινάει ως λοίμωξη των άνω αεροφόρων οδών, ενώ η εξέλιξη μπορεί να είναι ταχεία.

Η επιγλωττίδα γίνεται οιδηματώδης και φθάνει το μέγεθος του κερασιού.

Η εξέλιξη συμβαίνει σε μερικές ώρες.

Τα παιδιά παρουσιάζουν πάντα πυρετό και επηρεάζεται έντονα η γενική τους κατάσταση.

Προτιμούν να ανασηκώνονται με κλίση προς τα εμπρός, ενώ το σάλιο τους στάζει από το ανοιχτό στόμα και δεν μπορούν να καταπιούν.

Παρουσιάζουν συχνά έντονο εισπνευστικό συριγμό και εκπνευστικό ήχο σαν κυματισμό και φτερούγισμα (εκκρίσεις στο λάρυγγα).

 

Η οξεία επιγλωττίτιδα είναι πολύ σπάνια σε παιδιά από τότε, που ξεκίνησε ο επίσημος εμβολιασμός των βρεφών μεταξύ άλλων και κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β.

Ωστόσο συνεχίζεται να εκδηλώνεται σε ανεμβολίαστα παιδιά και ενήλικες (συνηθέστερα).

 

Όσο αφορά τα παιδιά [1] η ηλικία, στην οποία προσβάλλονται συχνότερα είναι δύο ως πέντε ετών.

 

Η υποψία της διάγνωσης πρέπει να μπαίνει και σε οποιαδήποτε [1] ‘’λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με οξεία επιδείνωση της κλινικής εικόνας:

Πυρετό, σιελόρροια, δύσπνοια, ιδιαίτερα σε ύπτια θέση, ταχύπνοια, οδυνοφαγία σοβαρού βαθμού και συριγμό χωρίς εμφανή αιτία στον οροφάρυγγα’’.

 

Αντικειμενική εξέταση

Τα συμπτώματα συνηγορούν για την αναγκαιότητα της επισκόπησης της στοματικής κοιλότητας και του κατώτερου τμήματος του φάρυγγα.

Με ένα στενό γλωσσοπίεστρο πιέστε τη γλώσσα (σχεδόν μέχρι λίγο πριν από την έκλυση του αντανακλαστικού του εμέτου) και τότε ίσως διεγερθεί η ερυθρή σε μέγεθος κερασιού επιγλωττίδα, που ξεπροβάλλει πίσω από τη βάση της γλώσσας.

Στα παιδιά γίνεται επισκόπηση του λάρυγγα με κάτοπτρο επιφάρυγγα.

Σε ενηλίκους χρησιμοποιείται το λαρυγγικό κάτοπτρο.

Σε οξύ πόνο στην κατάποση, κατά τον οποίο ο υποφάρυγγας προβάλλει προς τα έξω, πρέπει να γίνεται επισκόπηση λάρυγγα!

 

Διαφορική διάγνωση

Σπασμωδική λαρυγγίτιδα [3] (η οποία ποτέ δε συνοδεύεται από δυσκαταποσία), λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες.

 

[1] Θέματα ωτορινολαρυγγολογίας, Διονυσίου Ε. Κυρμιζάκη, Ιατρικές εκδόσεις Βαγιονάκης, 2014.

[2] Pseudocroup.

 

Θεραπεία

Σε ελάχιστη υποψία: Ο ασθενής δεν πρέπει ποτέ να μένει μόνος του. Η σωστή στάση του άρρωστου παιδιού είναι η καθιστή, π.χ. στα γόνατα του γονιού.   Είναι σημαντική η καθησύχαση και η διατήρηση ηρεμίας.   Προσοχή να μη χορηγηθεί φαγητό ή ποτό.   Κάνετε την απαραίτητη προετοιμασία για μεταφορά στο νοσοκομείο, τοποθετήστε φλεβικό καθετήρα, χορηγήστε οξυγόνο.   Αντιβιοτικά [1] που χορηγούνται (οι δόσεις αφορούν ενήλικες) είναι: * Κεφουροξίμη 75-100 mg/ kg x3-4 i.v. την ημέρα ή * Κεφοταξίμη 200 mg/ kg x4 i.v. την ημέρα ή * Κεφτριαξόνη 2 g x2 + βανκομυκίνη 1 g x2 i.v. ή * Κλινδαμυκίνη 600 mg x4 ή 900 mg x3 i.v. + κεφτριαξόνη ή * Αμπικιλίνη/σουλμπακτάμη 3 g x4 i.v.   Αν κριθεί απαραίτητο, 100 mg υδροκορτιζόνης σε υδατοδιαλυτή μορφή ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά. Να είστε προετοιμασμένοι για διασωλήνωση του ασθενή. Αν δε γίνεται, μπορεί να χρειαστεί οξυγόνωση του ασθενή επειγόντως με (υψηλή) τραχειοτομία: Αναζητήστε την πρόσθια κρικοθυρεοειδή μεμβράνη (ψηλαφάται εύκολα στους ενήλικες), κάνετε εκεί μία μικρότερη κάθετη τομή για ενδοτραχειακό σωλήνα διαμέτρου 6-7 mm ή το πρόσθιο τμήμα ενός στυλού διαρκείας.   Σε ενήλικες, που έχουν προσβληθεί από επιγλωττίτιδα, πρέπει [1] να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο και να χορηγηθούν αντιβιοτικά.   Σε υποψία της νόσου σε παιδιά [1] απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο.   Σε παιδιά μπορείτε να διανοίξετε με έναν ή περισσότερους φλεβοκαθετήρες, που συνδέονται με το άκρο ενός σωλήνα, η εσωτερική διάμετρος του οποίου είναι 4 mm, τον οποίο μπορείτε στη συνέχεια να συνδέσετε με μία ambu. Η τραχειοτομία πρέπει να διενεργείται μόνο από άτομο, που διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία.   Ως οικογενειακός γιατρός: Συνοδεύστε τον ασθενή με επιγλωττίτιδα στο νοσοκομείο.   Εμβάθυνση: Θέματα ωτορινολαρυγγολογίας, Διονυσίου Ε. Κυρμιζάκη, Ιατρικές εκδόσεις Βαγιονάκης, 2014.   Φαρμακευτική αγωγή   Αντιβιοτικά Αμπικιλίνη/ σουλμπακτάμη. Βανκομυκίνη. Κεφοταξίμη. Κεφουροξίμη. Κεφτριαξόνη. Κλινδαμυκίνη: Dalacin.   Στεροειδή Ενέσιμη Υδροκορτιζόνη.   [1] Θέματα ωτορινολαρυγγολογίας, Διονυσίου Ε. Κυρμιζάκη, Ιατρικές εκδόσεις Βαγιονάκης, 2014.