Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στο παρόν κεφάλαιο.
Σύντομη Περίληψη του υποκεφαλαίου:
Συμπτώματα:
Μακροχρόνιες ή επαναλαμβανόμενες κοιλιακές ενοχλήσεις. Υψηλή ομοιότητα με το IBS, όσο αφορά πολλά από τα συμπτώματα:
* Ανακούφιση των ενοχλήσεων μετά από την αφόδευση.
* Μεταβολή της συχνότητας των κενώσεων.
* Μεταβολή της περιεκτικότητας των κοπράνων.
* Αέρια, ‘‘κοιλιά σαν μπαλόνι’‘, συνήθως κόπρανα με σχήμα σβώλου.
Διερεύνηση:
Εργαστηριακές εξετάσεις σχετικές κυρίως με αιμορραγία και φλεγμονή.
Αρχικά F-Hb x 3 (Mayer κοπράνων), ΤΚΕ, Hb, αποκλεισμός άλλων νόσων, όπως δυσανεξίας στη λακτόζη, κοιλιοκάκης, IBD. Ορθοσκόπηση. Κλινική εικόνα, ιδιαίτερα συνεκτίμηση τυχόν διάρροιας (οπωσδήποτε κολονοσκόπηση σε άτομα > 40 ετών με διάρροια) και έλεγχος για επικίνδυνα σημεία/συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό, πυρετός.
Θεραπεία:
Δε διατίθενται ειδικά φάρμακα, ενημέρωση. Ίσως αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και συμπτωματική θεραπεία.
Ορισμός
Παλαιότερα η συγκεκριμένη διαταραχή θεωρούνταν λειτουργική εντερική νόσος, που προκαλεί συμπτώματα χωρίς ανιχνεύσιμες οργανικές αιτίες με τη μορφή δομικών, λοιμωδών ή βιοχημικών ανωμαλιών. Χρειαζόταν επίσης ο αποκλεισμός διάφορων άλλων νοσημάτων. Σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο συζήτηση σχετικά με φλεγμονώδεις μεταβολές στο νευρικό σύστημα του εντέρου και την ελλιπή επικοινωνία του με το κεντρικό/περιφερικό νευρικό σύστημα, τα οποία μπορεί να αποτελούν αιτία των ενοχλήσεων.
Βλέπε παρακάτω στα Συμπτώματα.
Αιτιολογία
Άγνωστη. Σημεία διαταραγμένης κινητικότητας του εντέρου και μίας υπερευαισθησίας, όσο αφορά την εντερική διάταση, πιθανόν διαμέσου ευαισθητοποίησης του μηχανισμού ρύθμισης του άλγους από το ΚΝΣ. Προσβάλλεται ακόμη και το λεπτό έντερο.
Πιθανόν ακόμη και η διατροφή να παίζει κάποιο ρόλο (η οποία συμμετέχει στα συμπτώματα του ασθενή), καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες (το στρες, όπως και ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής βιώνει και αντιμετωπίζει τα συμπτώματά του).
Υπάρχουν αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία θεωρείται ότι υπάρχει διαταραχή της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων και φλεγμονώδεις μεταβολές, που εντοπίζονται στην περιοχή του εντέρου.
Υπάρχουν όμως και άλλες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για διαταραχή της μετάδοσης των σημάτων πόνου ανάμεσα στο νευρικό σύστημα του εντέρου και το ΚΝΣ και το άτομο αποκτά ‘‘ευαισθησία στο έντερο’‘.
Δεν είναι ασυνήθιστη η έναρξη IBS μετά από μία εντερική λοίμωξη με μακροχρόνιες ενοχλήσεις, οι οποίες υποχωρούν στο 75% των ασθενών μετά από 5-6 έτη.
Παρουσιάζεται δυσβίωση στο σύστημα οικολογικής ισορροπίας του εντέρου κατά κανόνα μετά από εντερική λοίμωξη και θεραπευτική χορήγηση αντιβιοτικών. Υπάρχει συσχέτιση με ψυχικά νοσήματα και άλλες διαγνώσεις, που σχετίζονται με πόνο.
Συμπτώματα
Έναρξη στην εφηβική ηλικία, σπάνια όμως μετά από την ηλικία των 40 ετών.
Η διάγνωση μπαίνει σύμφωνα με τα κριτήρια της ΡΩΜΗΣ-IV (Ιούνιος 2016), τα οποία είναι:
Επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος γία τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα τους 3 τελευταίους μήνες, έναρξη των ενοχλήσεων το λιγότερο 6 μήνες πριν από τη διάγνωση και συνύπαρξη τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
* Κοιλιακός πόνος που σχετίζεται με την αφόδευση.
* Μεταβολή της συχνότητας των κενώσεων.
* Μεταβολή του χαρακτήρα/ της σύστασης των κοπράνων.
Άλλα συμπτώματα, που ενισχύουν τη διάγνωση, είναι η διακύμανση της συχνότητας/της περιεκτικότητας των κενώσεων, η διακύμανση του χρόνου διέλευσης των κοπράνων από το έντερο, γρήγορο αίσθημα κορεσμού μετά από το φαγητό, δυσπεπτικά συμπτώματα, βλέννα και/ή δημιουργία αερίων, όπως και το ό,τι τα συμπτώματα είναι μικρότερα τις νυκτερινές ώρες.
Οι ασθενείς αυτό συχνά το περιγράφουν ως:
– Κοιλιαλγίες / δυσφορία. ‘‘Τυμπανισμός’‘ και αίσθημα σφιξίματος στο στομάχι, τα οποία συχνά υποχωρούν κατά την κένωση του εντέρου.
– Διαταραχή των κενώσεων του εντέρου (βιασύνη για τουαλέτα, προσπάθεια για κένωση, αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου).
– Μεταβολή της περιεκτικότητας των κοπράνων (δυσκοιλιότητα, κόπρανα με σχήμα σβώλου, βλέννα ή διάρροια/υδαρής κένωση).
– Αέρια (τυμπανισμός- ‘‘κοιλιά σαν μπαλόνι’‘), τα οποία συνήθως εκδηλώνονται στη διάρκεια της ημέρας.
Συνήθως οι ασθενείς με IBS παρουσιάζουν συγχρόνως ενοχλήσεις, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσπεψία, κόπωση, στηθαγχικό άλγος, διαταραχές στην κατάποση, ουρολογικές/ γυναικολογικές ενοχλήσεις και προβλήματα πόνου. Ο πόνος συχνά μετακινείται.