Κράμπα ποδιού, Κράμπα γαστροκνημίας, Μυϊκή κράμπα ποδιού

ICD-10 : R25.2

Βλέπε και το υποκεφάλαιο νόσος WillisEkboms/ ανήσυχων ποδιών στο κεφάλαιο των νευρολογικών νοσημάτων.

 

Ορισμός

Κατάσταση επώδυνης σύσπασης του μυϊκού ιστού από διάφορες αιτίες, κατά κανόνα τις βραδινές ώρες.

 

Αιτία

Συνήθως άγνωστη.

Μερικές φορές μία γνήσια μυϊκή ακαμψία ως βασική αιτία, π.χ. μετά από μεγάλους περιπάτους σε σκληρό έδαφος.

Από έλλειψη σιδήρου, έλλειψη υγρών, διαταραχές ηλεκτρολυτών (υπομαγνησιαιμία, υπασβεστιαιμία), ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμό) και από ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες (θειαζίδες, στατίνες, βήτα-διεγέρτες) εκλύονται πιο εύκολα κράμπες.

Νεφρικές και ηπατικές νόσοι.

Τελευταίο τρίμηνο κύησης.

Άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η αρτηριακή ή η φλεβική ανεπάρκεια, η πολυνευροπάθεια, η πρόσληψη υψηλής ποσότητας καφεῒνης ή αλκοόλ, όπως και το κάπνισμα.

 

Συμπτώματα

Οι μυϊκές κράμπες προσβάλλουν κυρίως τους μυς της γαστροκνημίας, κατά κανόνα μετά από σύντομο ύπνο.

 

Αντικειμενική εξέταση

Κατά κανόνα η αντικειμενική εξέταση είναι κ/φ.

Ίσως ακαμψία των μυών της γαστροκνημίας.

 

Διαφορική διάγνωση

Δευτεροπαθείς μορφές (βλέπε παραπάνω).

Διακρίνεται από τη διάγνωση ‘’Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών’’ (RLS/ Restless legs syndrome) και όλα τα συμπτώματά του από μυρμηκίαση μέχρι πόνο στο κάτω άκρο.

Σπονδυλική στένωση, ‘’διαλείπουσα’’ χωλότητα, ΕΒΦΘ (DVT).

 

Διερεύνηση

Αντικειμενική εξέταση αρθρώσεων, κυκλοφορίας και νευρολογική των κάτω άκρων.

Ίσως χρειαστεί έλεγχος Hb, φερριτίνης-ορ, θυρεοειδικού προφίλ, Β12/ φυλλικού οξέος, γλυκόζης-πλ, στικ-ούρων και ίσως ηλεκτρολυτών (νατρίου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου).

 

Θεραπεία

Κατά της βασικής αιτίας. Ίσως ελαστικές κάλτσες. Πριν από την κατάκλιση καλό είναι να γίνεται μασάζ και διατάσεις των μυών της γαστροκνημίας. Επίσης ίσως φανεί χρήσιμη η λήψη νερού πριν από την κατάκλιση. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και διακοπή καπνίσματος. Παλαιότερα η λήψη κινίνης σε βραδινή δόση αποτελούσε κλασική τακτική ορισμένες φορές με σχετικά καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει τέτοια ένδειξη και δε συνιστάται καθόλου λόγω των δυνητικών παρενεργειών της και ελλιπούς τεκμηρίωσης.   H λεβοντόπα (L-dopa) και οι αγωνιστές ντοπαμίνης είναι αποτελεσματικά κατά του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί παρόμοια δράση στην περίπτωση των επώδυνων συσπάσεων της γαστροκνημίας.   Ορισμένοι συνηγορούν για τη χρησιμότητα των βιταμινών-Β, του μαγνησίου και αντίστοιχα του σεληνίου, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί η δράση τους. Η χρήση ανταγωνιστών ασβεστίου (διλτιαζέμη) ίσως φανεί χρήσιμη. Μερικές φορές μπορείτε να δοκιμάσετε (με μεγάλη προσοχή) την αποτελεσματικότητα μυοχαλαρωτικών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.  

Ατομική φροντίδα

Έχει αναφερθεί ότι βοηθούν κάπως κάλτσες κατά των κραμπών, που δε χρειάζονται συνταγή και είναι διαθέσιμες σε φαρμακεία και καταστήματα ορθοπαιδικών ειδών.   Φαρμακευτική αγωγή   Ανταγωνιστές ασβεστίου: Διλτιαζέμη. Βενζοδιαζεπίνες: Κλοναζεπάμη. Βιταμίνη Β.   Σύμφωνα με τη δική μας επαγγελματική εμπειρία: Μάλλινες κάλτσες στη διάρκεια της νύχτας ανακουφίζουν αρκετά πολλούς ασθενείς! (Dr Medin, Göteborg)