Ροδόχρους ακμή, Ροδόχρωμη νόσος

ICD-10 : L71

Ορισμός

Φλεγμονώδης νόσος των αγγείων του προσώπου με αύξηση της ευαισθησίας τους. Συχνά χρόνια υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων.

 

Αιτία

Άγνωστη αιτιολογία.

Αγγεία των χειλιών.

Επιδεινώνεται από αλκοόλ, έντονα καρυκευμένες τροφές, στρες, ζεστά ροφήματα.

 

Συμπτώματα

Ερυθρότητα προσώπου, συχνά σε συνδυασμό με στρες, λήψη ζεστών ροφημάτων, αλκοόλ, καρυκευμένα τρόφιμα.

 

Τέσσερις τύποι:

Ερυθηματώδης-τηλαγγειεκτατική, βλατιδοφλυκταινώδης, ρινόφυμα, οφθαλμική:

 

Ερυθηματώδης-τηλαγγειεκτατική:

Ενοχλητική ερυθρότητα (εξάψεις/ αιφνίδιο ερύθημα), τηλαγγειεκτασίες, οίδημα και τσιμπήματα στο πρόσωπο, ξαφνικά ή μόνιμα.

Συνήθως εντοπίζεται στο μέτωπο, τη μύτη, τις παρειές και το πηγούνι.

Η κατάσταση είναι χρόνια με αυτόματη βελτίωση ή επιδείνωση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ετερόπλευρη.

Προσβάλλει άτομα μέσης ηλικίας, κυρίως γυναίκες.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος.

 

Βλατιδοφλυκταινώδης:

Χρόνια φλυκταινώδης δερματοπάθεια προσώπου.

Σε διαφορετικές φάσεις: Βλατίδες, φλύκταινες, ερύθημα και οίδημα στο μέτωπο, τη μύτη, τις παρειές, το πηγούνι.

 

Ρινόφυμα:

Υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων με παραμόρφωση και ερυθρότητα της μύτης.

Συνήθως σε άντρες.

Επίσης αποκαλείται και ‘‘μύτη του οινοπότη’‘, αλλά δεν οφείλεται στο αλκοόλ.

 

Οφθαλμική:

Η νόσος σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλει και τους οφθαλμούς (επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, επισκληρίτιδα, κερατίτιδα και μερικές φορές κριθή).

 

Θεραπεία

Ερυθηματώδης-τηλαγγειεκτατική: Φτωχή απάντηση στη φαρμακευτική θεραπεία. Η πιο σημαντική ενέργεια είναι προσοχή, όσο αφορά το ηλιακό φως. Αντηλιακή προστασία με δείκτη προστασίας 20! Σε πολλούς ασθενείς υπάρχει επιδείνωση από στρες, τροφή με δυνατά μπαχαρικά, ζεστά ροφήματα, ψύχος, θερμότητα, αλκοόλ, άνεμο, τα οποία προκαλούν διαστολή των ευαίσθητων αιμοφόρων αγγείων. Οι βήτα-αποκλειστές μπορούν να χορηγηθούν κατά του αιφνίδιου ερυθήματος. Οι τηλαγγειεκτασίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγχρωμο λέιζερ.   Σε εξάψεις/ ερύθημα μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά κρέμα μέικ-απ, με βάση το πράσινο, ωστόσο πολλές δερματικές κρέμες συχνά προκαλούν επιδείνωση της κατάστασης. Τα τοπικά στεροειδή μπορούν επίσης να την επιδεινώσουν.   Βλατιδοφλυκταινώδης: Απαντά ικανοποιητικά στη φαρμακευτική θεραπεία. Ξεκινήστε με κρέμα ή γέλη μετρονιδαζόλης ή αζελαϊκού οξέος. Η θεραπεία σε πρώιμο στάδιο είναι σημαντική, για να αποφευχτεί η επίμονη ροδόχρωμη νόσος. Εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις είναι η τοπική χρήση γέλης αζελαϊκού οξέος 15% (δεν περιέχει αντιβιοτικά), ή κρέμας/ γέλης μετρονιδαζόλης. Αν δεν επιτευχτεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από τη δράση του αζελαϊκού οξέος, μπορεί να γίνει δοκιμή με μετρονιδαζόλη. Συγχρόνως αντηλιακή προστασία με δείκτη 50.   Ωστόσο συχνά απαιτείται θεραπεία μεγάλης χρονικής διάρκειας με τετρακυκλίνες, Τετρακυκλίνη 1000 mg/ημερησίως και όταν υπάρξει βελτίωση, συνέχιση με θεραπεία συντήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 250 mg/ημερησίως.   Αρχικά τετρακυκλίνη 600 mg, μετά 300 mg/24ωρο ή χαμηλή δόση ερυθρομυκίνης για 6-12 μήνες. Η χαμηλή δόση τετρακυκλίνης με δοξυκυκλίνη 40 mg συνεπάγεται μικρό κίνδυνο τοξικότητας από το ηλιακό φως, ενώ επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο συμπτωμάτων από το ΓΕ/κό, όπως και τις ενοχλήσεις από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε περιπτώσεις ανθεκτικές στη θεραπεία, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αναγκαιότητας θεραπευτικής χορήγησης μετρονιδαζόλης ή διαφορετικά παραπομπής σε δερματολόγο για τυχόν θεραπεία με δισκία – ισοτρετινοῒνης.   Το ρινόφυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με λέιζερ-CO2 ή παραπομπή σε πλαστικό χειρουργό.   Οφθαλμική: Σε οφθαλμικά συμπτώματα ζητήστε τη συμβουλή οφθαλμιάτρου. Ακόμη και οφθαλμικά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με μακρόχρονη θεραπευτική χορήγηση τετρακυκλίνης.   Φαρμακευτική αγωγή   Αζελαϊκό οξύ. Μετρονιδαζόλη. Τετρακυκλίνη.