Ορισμός
Αποκόλληση του εκτείνοντα από την κατάφυσή του στη βάση της ονυχοφόρου φάλαγγας (δάκτυλα ΙΙ-V), το οποίο οδηγεί σε αδυναμία ευθειασμού της ΑΜΦ-άρθρωσης, δηλαδή μόνιμη κάμψη της ονυχοφόρου φάλαγγας (droppfinger).
Αιτία
Συχνά πλήξη του δακτύλου σε θέση έκτασης από μπάλα (χειροσφαίριση, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση), όπου το δάκτυλο με μεγάλη δύναμη εξαναγκάζεται να εκτελέσει ταχεία κάμψη, μερικές φορές χωρίς τραυματισμό.
Συμπτώματα/ αντικειμενική εξέταση
Αδυναμία έκτασης της ΑΜΦ-άρθρωσης, φυσιολογική ικανότητα κάμψης.
Συχνά κάποια ευαισθησία και οίδημα στη ραχιαία επιφάνεια της άρθρωσης στην κατάφυση του τένοντα.
Διερεύνηση
Κλινική διάγνωση.
Ακτινολογικός έλεγχος σε τραυματισμό (αν το αποκολλημένο τμήμα περιλαμβάνει περισσότερο από το 1/3 της αρθρικής επιφάνειας, χρειάζεται εγχείρηση).
Διαφορική διάγνωση
Κάταγμα, οζίδια Heberden.
Θεραπεία
Νάρθηκας δακτύλου (‘’Malletskena’’), που διατηρεί την ΑΜΦ-άρθρωση σε θέση έκτασης (όχι την ΕΜΦ-άρθρωση. Αυτή πρέπει να κινείται ελεύθερα) για 6-8 εβδομάδες.
Στη συνέχεια νυκτερινός νάρθηκας για αρκετούς μήνες.
Στο πλύσιμο και τις αλλαγές στη διάρκεια αυτών των 6-8 εβδομάδων το δάκτυλο υποστηρίζεται, αφού η ΑΜΦ-άρθρωση δεν πρέπει απολύτως να εκτελέσει κάμψη σ’ αυτό το διάστημα.
Αν το δάκτυλο εκτελέσει τυχαία κάμψη, ο χρόνος τοποθέτησης νάρθηκα ξεκινάει να υπολογίζεται από την ημέρα αυτήν, δηλαδή για 6-8 εβδομάδες από την αρχή!
Μετά από τη θεραπεία παραμένει κατά κανόνα ελαττωματική έκταση στις 10-20 μοίρες, αλλά ακόμη και αυτή μπορεί λίγο αργότερα να μειωθεί, αφού η επούλωση στον εκτείνοντα τένοντα μπορεί να προκαλέσει κάποια συρρίκνωση, κατά κανόνα χωρίς μεγάλες ενοχλήσεις στη συνέχεια.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, το αποτέλεσμα είναι μία χρόνια σφυροδακτυλία.
Σε αποκόλληση περισσότερο από το 1/3 της αρθρικής επιφάνειας, χρειάζεται εγχείρηση.