Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

ICD-10 : G56

Ορισμός

Συμπίεση του μέσου νεύρου στην πηχεοκαρπική.

 

Αιτίες

Ανάπτυξη οιδήματος στον καρπιαίο σωλήνα, ορμονικές διακυμάνσεις στην κλιμακτήριο, κύηση, χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, εργασία με βαριά ή δονούμενα εργαλεία, τραυματισμός πηχεοκαρπικής, ρευματοειδής αρθρίτιδα, γάγγλια, υμενίτιδα, διαβήτης (μερικές φορές το πρώτο σημείο διαβητικής νευροπάθειας), υποθυρεοειδισμός, ουρική αρθρίτιδα, αμυλοείδωση, πυροφωσφορική υμενίτιδα, τραυματισμός.

 

Συμπτώματα

Τυπικά συμπτώματα είναι οι νυκτερινοί πόνοι/μουδιασμένο άκρο χέρι.

Αυτά συμβαίνουν κυρίως στα τμήματα του άκρου χεριού, που νευρώνονται από το μέσο νεύρο, κερκιδικά/ ραχιαία. Ιδιαίτερα αφορά το 2ο μέχρι και το 4ο δάκτυλο (το μισό τους).

 

Πόνοι ακόμη και στον αντίχειρα και το μικρό δάκτυλο δεν αποκλείουν τη διάγνωση, προοδευτική μείωση της αισθητικότητας και της δύναμης.

Ορισμένες φορές ο πόνος αντανακλά στον αγκώνα και τον ώμο.

Συχνά τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα.

Οι δραστηριότητες με χρήση του άκρου χεριού μειώνουν τα συμπτώματα.

 

Διαφορική διάγνωση

Συμπίεση κερκιδική και αντίστοιχα ωλένια, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, μυοπεριτοναϊκό σύνδρομο με διέγερση σημείων σκανδάλης από τον υπακάνθιο μυ (μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν αδυναμία στο άκρο χέρι λόγω κινητικής αναστολής του εγκεφάλου με ευαισθητοποιημένα ερεθίσματα πόνου).

 

Αντικειμενική εξέταση

Η επίκρουση του νεύρου μερικές φορές προκαλεί αντανακλαστικές αισθήσεις στα δάκτυλα (σημείο Tinell).

Η δοκιμασία πρόκλησης με μέγιστη κάμψη της πηχεοκαρπικής για 1 λεπτό συχνά προκαλεί τα συμπτώματα (δοκιμασία Phalen).

Η ατροφία του μυός του θέναρος και η μειωμένη δύναμη στην παλαμιαία απαγωγή του αντίχειρα αποτελούν όψιμα σημεία (λαβή αντίχειρα/-δείκτη).

 

Η αισθητικότητα ελέγχεται με τη διάκριση των δύο σημείων (ο απλούστερος τρόπος είναι ο ευθειασμός ενός συνδετήρα με απόσταση 4 χιλιοστών ανάμεσα στις άκρες).

Mειωμένη διακριτική ικανότητα συνεπάγεται έντονη βλάβη του νεύρου.

Έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο ειδικό σημείο η σύγκριση της αίσθησης του τσιμπήματος με βελόνα (μυτερό-αμβλύ) στην παλαμιαία επιφάνεια του δείκτη συγκριτικά με του μικρού δακτύλου.

 

Διερεύνηση

Στις τυπικές περιπτώσεις κλινική διάγνωση.

Σε ασαφείς περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ΗΜΓ/μα για εκτίμηση της ταχύτητας του νεύρου.

Βλέπε και το υποκεφάλαιο νευρική βλάβη του άκρου χεριού στο παρόν κεφάλαιο.

 

Θεραπεία

Σε ήπια συμπτώματα εφαρμόζεται νάρθηκας πηχεοκαρπικής (σε ουδέτερη θέση) τις νυκτερινές ώρες και στη διάρκεια της ημέρας για έξι εβδομάδες. Αποφεύγεται η ισχυρή χρήση της πηχεοκαρπικής, όπως και η εργασία με δονούμενα εργαλεία. Το τράνταγμα του άκρου χεριού ανακουφίζει από τα νυκτερινά συμπτώματα.   Μπορεί να γίνει δοκιμή με ΜΣΑΦ για 2 εβδομάδες, αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Σε αποτυχία βελτίωσης των συμπτωμάτων, όπως και σε ατροφία, παραπομπή για εγχείρηση. Τα αποτελέσματα της εγχείρησης είναι ικανοποιητικά.   Τα συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα στην κύηση ανακουφίζονται γρήγορα μετά από τον τοκετό.     Φαρμακευτική αγωγή   ΜΣΑΦ: Ιβουπροφαίνη | Ναπροξένη | Κετοπροφαίνη.