Αιτίες
Υπερφόρτωση του τένοντα (μονόπλευρη καταπόνηση, υψηλής έντασης, σε σκληρή επιφάνεια), επαναλαμβανόμενοι μικροί τραυματισμοί, μερικές φορές φλεγμονή σε υποκείμενο θύλακο, πίεση από κακή εφαρμογή παπουτσιών, αυξημένος κίνδυνος μετά από θεραπεία με φλουοκινολόνη.
Οξεία ’’φλεγμονή’’ μετά από υπερκόπωση ή τραυματισμό, χρόνια ’’φλεγμονή’’ σε μακρόχρονη, μονόπλευρη ή επανειλημμένη καταπόνηση, π.χ. τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια.
Ενδεχομένως εδώ πρόκειται για υποκείμενη μερική ρήξη, ορισμένες φορές θυλακίτιδα κάτω από τον τένοντα.
Δεν πρόκειται για φλεγμονή του τένοντα, αλλά αφορά αναγέννηση μετά από μικρορήξεις, όπως π.χ. τενοντοπάθεια.
Μπορεί επίσης να πρόκειται για ενθεσοπάθεια ως μέρους σπονδυλαρθρίτιδας.
Επίσης υπάρχει μία θεωρία, σύμφωνα με την οποία σε ορισμένες κατηγορίες από τους ασθενείς, που έχουν προσβληθεί (άτομα χωρίς φυσική δραστηριότητα με μεταβολικό σύνδρομο), μπορεί να σχετίζεται με ισχαιμία (’’σπασμωδικός πόνος Αχιλλείου τένοντα’’).
Νεύρα, που προάγουν τον πόνο, βρίσκονται κυρίως γύρω από τον τένοντα, όχι στον ίδιο τον τένοντα.
Συμπτώματα
Πόνος ηρεμίας σε καταπόνηση του Αχιλλείου τένοντα, πόνος μετά από προπόνηση, οίδημα, ευαισθησία και μερικές φορές κριγμοί, ακαμψία, κυρίως πρωινή.
Αντικειμενική εξέταση
Ευαισθησία (σε ψηλάφηση), πάχυνση γύρω από τον ίδιο τον τένοντα/το τενόντιο έλυτρο, πόνος στην όρθια στάση και στήριξη στα δάκτυλα των ποδιών.
Σε περιτενοντίτιδα σημειώνονται κριγμοί σε κίνηση.
Διαφορική διάγνωση
Θρόμβωση περιοχής ποδιού από το γόνατο και κάτω, ρήξη γαστροκνημίας, ρήξη Αχιλλείου τένοντα, ενθεσοπάθεια σε σπονδυλαρθρίτιδα.
Διερεύνηση
Κλινική διάγνωση, ίσως χρειαστεί υπέρηχος, για να μπει η διάγνωση μερικής/ ολικής ρήξης, όπως και θυλακίτιδας, ΜΤ σε μακροχρόνιες ενοχλήσεις (ιδιαίτερα σε προεγχειρητικό έλεγχο).