Βλέπε επίσης το υποκεφάλαιο Αισθητική υπεραντιδραστικότητα αεροφόρων οδών και Σπιρομέτρηση στο παρόν κεφάλαιο και το υποκεφάλαιο Άσθμα σε παιδιά στο κεφ. των Παιδιατρικών νοσημάτων.
Σύντομη Περίληψη του τμήματος της θεραπείας:
Φαρμακολογική θεραπεία συντήρησης με:
1. β2-διεγέρτες βραχείας δράσης SABA σε παροδικές ενοχλήσεις. Σε πιο συχνές ενοχλήσεις προσθήκη:
2. Εισπνεόμενου στεροειδούς (ΙCS) σε χαμηλή-μέτρια υψηλή δόση συνεχώς ή περιοδικά.
3. Εισπνεόμενου στεροειδούς σε χαμηλή-μέτρια υψηλή δόση + μακράς διάρκειας δράσης β2-διεγέρτες LABA.
Ίσως προσθήκη κάποιου ανταγωνιστή λευκοτριενίων (LTRA) μοντελουκάστης και/ή μακράς διάρκειας δράσης αντιχολινεργικών LAMA τιοτρόπιο.
4. Πολλοί ασθενείς πάσχουν από ρινίτιδα, που χρειάζεται αντιμετώπιση με ρινικό στεροειδές και/ή αντιισταμινικό.
5. Όταν τα συμπτώματα συνεχίζουν, ζητήστε τη συμβουλή πνευμονολόγου.
Η τεχνική διενέργειας της εισπνοής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη θεραπεία. Ελέγξτε την!
Σε αναπνευστικές λοιμώξεις: Αυξήστε τη δόση του εισπνεόμενου στεροειδούς. Ίσως χρειαστεί στεροειδές από το στόμα.
Ορισμός
Ετερογενές νόσημα με επαναλαμβανόμενα συμπτώματα από τις αεροφόρες οδούς και αναστρέψιμη απόφραξη των αεροφόρων οδών. Κατά κανόνα υπάρχει μία χρόνια φλεγμονή των αεροφόρων οδών. Συνήθως το άσθμα διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες:
* Αλλεργικό άσθμα με πρώιμη έναρξη κατά κανόνα, αλλεργία, ίσως ατοπία και ή αλλεργική ρινίτιδα. Συχνά ικανοποιητική απάντηση σε ICS.
* Μη-αλλεργικό άσθμα, χειρότερη απάντηση σε ICS.
* Άσθμα με όψιμη έναρξη. Είναι πιο δυσχερής η επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος με τη θεραπεία.
* Άσθμα με μόνιμη αποφρακτική βλάβη των αεροφόρων οδών. Μετά από μακροχρόνια διάρκεια και ιστικές μεταβολές των πνευμόνων.
* Άσθμα με ευαισθησία σε ΜΣΑΦ, συχνά με ρινικούς πολύποδες και εωσινοφιλία.
* Άσθμα, που εκλύεται στην προσπάθεια.
* Παράγοντες κινδύνου επαγγελματικού άσθματος και έκθεση κατά την άσκηση του επαγγέλματος.
Συμπτώματα από τις αεροφόρες οδούς και:
1. Αναστρεψιμότητα:
Όσο αφορά τους ενήλικες, βελτίωση > 12% του FEV1 κατά τουλάχιστον 200 mL μετά την εισπνοή β2-διεγερτών (0,8 mg σαλβουταμόλης ή 1-1,5 mg τερβουταλίνης. Περιμένετε 15-20 λεπτά. Κρατήστε την καλύτερη τιμή μετά από τρεις επαναλήψεις πριν και μετά την εισπνοή β2-διεγερτών). Όσο αφορά την PEF, η αύξηση είναι > 15% ή > 60 λίτρα/λεπτό.
2. Μεταβλητότητα:
Μετρήστε την PEF και κρατήστε την πιο υψηλή τιμή μετά από τρία φυσήματα, που εκτελούνται 2-3 φορές καθημερινά. H πιο υψηλή τιμή της PEF (μετά από την εισπνοή β2-διεγερτών και την αφαίρεση της πιο χαμηλής τιμής της PEF πριν από την εισπνοή β2-διεγερτών), διαιρείται με τη μέση τιμή της PEF. Εάν είναι > 20%, τότε η μεταβλητότητα θεωρείται αξιοσημείωτη, δηλαδή πρόκειται για αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών.
Υπέρ της διάγνωσης του άσθματος συνηγορούν:
* Η υποκειμενική άποψη ότι υπάρχει βελτίωση μετά από τη λήψη αντι-ασθματικής φαρμακευτικής αγωγής.
* Η θετική δοκιμασία με στεροειδή, στην οποία παρατηρείται αύξηση της FEV ≥15% μετά από τη λήψη 20-30 mg πρεδνιζολόνης για 2 συνεχόμενες εβδομάδες.
* Η θετική δοκιμασία μεταχολίνης ή ισταμίνης.
Η διάγνωση του παιδικού άσθματος μπαίνει μετά το 3ο επεισόδιο απόφραξης των αεραγωγών σε παιδιά κάτω των 2 ετών και αντίστοιχα κατά το πρώτο επεισόδιο απόφραξης σε παιδιά κάτω των 2 ετών, εφόσον έχουν ήδη παρουσιάσει έκζεμα, τροφική αλλεργία ή άλλη αλλεργία. Όταν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο αποφρακτικής διαταραχής και > 2 ετών, θεωρείται ότι είναι άσθμα.
Άσθμα της εμμηνορρυσίας (ή του καταμήνιου κύκλου):
* Το άσθμα επιδεινώνεται πριν από την εμμηνορρυσία στο ~ 20% των γυναικών.
* Είναι πιο συχνό στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με υψηλότερο ΔΜΣ, διαρκεί περισσότερο και εκδηλώνεται με πιο έντονα συμπτώματα. Συχνά οι συγκεκριμένες γυναίκες παρουσιάζουν δυσμηνόρροια, κύκλο συντομότερης διάρκειας, αιμορραγίες μεγαλύτερης διάρκειας, με πιο συχνή εκδήλωση παροξύνσεων αναπνευστικών νοσημάτων λόγω ασπιρίνης.
Αίτια
Χρόνια φλεγμονή, που προκαλεί αυξημένη ευαισθησία των βλεννογόνων προς διάφορες ουσίες, που αποκαλούνται αλλεργιογόνες ή ερεθιστικές, την κόπωση, το ψύχος ή σε φάρμακα (π.χ. β-αποκλειστές, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ΜΣΑΦ, ενώ ενέχει κίνδυνο αυξημένης ευαισθησίας ακόμη και σε αναστολείς της κυκλο-οξυγενάσης-1).
Η (αυξανόμενη) αλλεργική ευαισθητοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άσθματος και/ή αλλεργικής ρινίτιδας.
Υπάρχει σαφής κληρονομική προδιάθεση (περίπου στο 70% των περιπτώσεων). Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την έκθεση σε μία ή περισσότερες αλλεργιογόνες/ ερεθιστικές ουσίες, όπως ζώα με τρίχωμα, καπνός ταμπάκου, αρώματα, τυπογραφικό μελάνι, χλώριο σε πισίνες κτλ.
Το κάπνισμα τόσο στη διάρκεια της κύησης, όσο και κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού, αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στο παιδί.
Σε υγιή μη αλλεργικά παιδιά ο κίνδυνος νόσησης από άσθμα δεν αυξάνει από την ύπαρξη ζώου με τρίχωμα στο σπίτι. Ίσως μειωμένη ουδός σε κόπωση, άγχος, λοίμωξη και εξαιτίας άλλων παραγόντων.
Η ύπαρξη ταυτόχρονης ρινίτιδας επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος (οι περισσότεροι από τους ασθματικούς ασθενείς πάσχουν και από ρινίτιδα).
Έχει διαπιστωθεί ότι σε άτομα, που διαμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατοικίες με πρόβλημα υγρασίας, διατηρείται η υπεραντιδραστικότητα των βλεννογόνων (’’ασθενής – οικία – ασθένεια’’).
Τα παραπάνω συμπτώματα του άσθματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, όπως π.χ. από ιογενή βρογχίτιδα (’’κοινό κρυολόγημα’’) και αντίστοιχα πνευμονία από χλαμύδια.
Το επαγγελματικό άσθμα, που οφείλεται σε ουσίες υψηλού ή χαμηλού μοριακού βάρους π.χ. αλεύρι, σκόνη από ξύλο, λατέξ, θερμοσκληρυνόμενα πλαστικά.
Τα τελευταία με τη μορφή ακρυλικών, οξικού ανυδρίτη ή διισοκυανιούχων ουσιών βρίσκονται σε σκάφη, αυτοκίνητα, κόλλες, αφρό πολυουρεθάνης, χρώματα δύο συστατικών, υλικά οδοντοτεχνίας, σε βαφές με ψεκασμό, σε κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών.
Το επαγγελματικό άσθμα μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ερεθιστικά αέρια (π.χ. αέριο χλωρίνης, αμμωνία, διοξείδιο του θείου).
Γενικά ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας είναι αυξημένος σε αγρότες (χόρτα, γύρη), αρτοποιούς (σιτάλευρο), κομμώτριες (υλικά περιποίησης-/αποχρωματισμού μαλλιών), καθώς και σε καθαρίστριες-/εργαζόμενους σε πλυντήρια (χημικά καθαριστικά).
Άτομα, που πάσχουν από ορισμένες μορφές επαγγελματικού άσθματος, που οφείλεται κυρίως σε διισοκυανικά, διατηρούν τα συμπτώματα του άσθματος ακόμη και μετά από τη διακοπή της έκθεσης στον αιτιολογικό παράγοντα.
Εκτίμηση παραγόντων κινδύνου, όσο αφορά τα φτωχά αποτελέσματα στη θεραπεία του άσθματος.
Παράγοντες κινδύνου παροξύνσεων άσθματος σύμφωνα με την αναφορά της GINA (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα) του 2018:
* Μη ελεγχόμενα συμπτώματα άσθματος (αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης άσθματος).
Άλλοι παράγοντες, οι οποίοι, όταν συνυπάρχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης παροξύνσεων, ακόμη και όταν τα συμπτώματα του ασθενή είναι λίγα:
* Συχνή χρήση SABA (≥ 3 δοχεία εισπνεόμενου/ έτος).
* ≥ 1 παρόξυνση τους τελευταίους 12 μήνες.
* Χαμηλή τιμή FEV1, υψηλή βρογχοδιασταλτική αναστρεψιμότητα.
* Λανθασμένη τεχνική εισπνοών και/ ή φτωχή συμμόρφωση στη θεραπεία.
* Κάπνισμα.
* Παχυσαρκία, χρόνια παραρινοκολπίτιδα, κύηση, ηωσινοφιλία.
* Αυξημένα επίπεδα FeNO σε ενήλικες με αλλεργικό άσθμα, που χρησιμοποιούν ICS.
* Κάθε διασωλήνωση λόγω άσθματος.
Αυτοί οι ‘’ανεξάρτητοι’’ παράγοντες κινδύνου προκύπτουν από αναλύσεις με βάση, τις οποίες καθορίζεται το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης παροξύνσεων άσθματος.
Η υψηλή βρογχοδιασταλτική αναστρεψιμότητα έχει προστεθεί (από το 2018) ως επιπλέον ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.
Όσο αφορά την ανάπτυξη μόνιμης παρεμπόδισης της ροής αέρα, στη λίστα παραγόντων κινδύνου έχουν προστεθεί επιπλέον:
Η πρόωρη γέννηση, το χαμηλό βάρος γέννησης και το αυξημένο βάρος νεογνού.
Συμπτώματα
Κατά κανόνα πρόκειται για ασθένεια, που διαρκεί όλη τη ζωή.
Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί προσωρινά με τη μορφή εκλυόμενου από λοίμωξη, αλλεργικού και αντίστοιχα εκλυόμενου στην προσπάθεια άσθματος.
Απόφραξη βρόγχων (βρογχόσπασμος) με επακόλουθες αναπνευστικές διαταραχές: Δύσπνοια,’’θωρακικός συριγμός’’, χαμηλή τιμή PEF και ίσως παράταση εκπνοής, ρόγχοι, βήχας (είναι τυπικός ο νυχτερινός βήχας, βήχας στην προσπάθεια ή ο μακροχρόνιος βήχας), η ’’πεσμένη φυσική κατάσταση’’, οι οιδηματώδεις βλεννογόνοι και η αυξημένη παραγωγή βλέννας, ποικίλα ενοχλήματα, σοβαρότερα συμπτώματα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, επαναλαμβανόμενες παρατεταμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Άτομα με υπερευαισθησία σε AΣΟ/ΜΣΑΦ εμφανίζουν επίσης χρόνια συμπτώματα από τη μύτη (ρινική απόφραξη, ρινική καταρροή, μειωμένη όσφρηση, ρινικούς πολύποδες)/από τους παραρινικούς κόλπους.