Κεφαλαλγία – Τάσης

ICD-10 : G44.2

Ορισμός

Η πιο συνηθισμένη μορφή κεφαλαλγίας από επεισοδιακή κεφαλαλγία μέχρι τη χρόνια κεφαλαλγία με συμπτώματα σύμφωνα με τα παρακάτω και η οποία δεν οφείλεται σε κάκωση ούτε άλλη νόσο.

 

Ως επεισοδιακή κεφαλαλγία ορίζεται εκείνη με ≤ 15 επεισόδια/ μήνα (λιγότερο από 180 ημέρες/ έτος) με κεφαλαλγία διάρκειας 30 λεπτών ως 7 ημερών κάθε φορά, με τουλάχιστον δύο από εξής συμπτώματα:

Αμφοτερόπλευρος πόνος, ο οποίος είναι ελαφρύς χωρίς διακοπή/ συσφικτικός (όχι παλλόμενος), ήπιας ως μέτριας έντασης, χωρίς επιδείνωση κατά τη φυσική δραστηριότητα.

Μπορεί να εκδηλώνεται το μέγιστο ένα από τα εξής: ηχο- ή φωτοευαισθησία, ναυτία.

 

Ως χρόνια κεφαλαλγία τάσης ορίζεται εκείνη με συμπτώματα ≥ 15 ημέρες/ μήνα κατά μέσο όρο διάρκειας μεγαλύτερης των τριών μηνών ≥ 180 ημέρες/ έτος.

 

Αιτία

Πολυπαραγοντική.

Σύμφωνα με μία θεωρία ο πόνος παράγεται από τη σύσπαση μυϊκού ιστού, ίσως να υπάρχει τάση αυξημένης μυϊκής σύσπασης στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Συχνά σχετίζεται με στρες.

Ορισμένες φορές διαπιστώνονται διαταραχές στους μασητήριους και αυχενικούς μυς.

 

Τάση των αυχενικών μυών μπορεί να προκληθεί μεταξύ άλλων και από οπτικό στρες/ οφθαλμική κόπωση εξαιτίας ανάγκης για αλλαγή γυαλιών.

Σε περισσότερο μακροχρόνια κεφαλαλγία πιθανόν να υπάρχουν τόσο περιφερικοί, όσο και κεντρικοί μηχανισμοί πρόκλησης πόνου.

 

Σε χρόνια κεφαλαλγία είναι μειωμένο το κατώφλι του πόνου εξαιτίας κεντρικής υπερευαισθησίας.

Μερικές φορές η κεφαλαλγία τάσης παρουσιάζεται ως πρόδρομος του μυοπεριτοναϊκού συνδρόμου.

 

Συμπτώματα

Συσφικτική, ήπιας έντασης συνεχής κεφαλαλγία κατά κανόνα αμφοτερόπλευρη (‘’σαν μία ταινία γύρω από το μέτωπο’’).

Μπορεί επίσης να σχετίζεται με εμβοές, αίσθηση πίεσης αυτιού, αίσθηση σβώλου στο λαιμό, πίεση στο στήθος, ζάλη, τρίξιμο δονιτών/ συμπίεση δοντιών, δυσμηνόρροια, γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ΣΕΕ (ΙΒS).

Κατά κανόνα δεν επιδεινώνεται από τη φυσική δραστηριότητα ούτε από τους ήχους ή το φως, αλλά επιδεινώνεται από το στρες.

Μερικές φορές εμφανίζεται ναυτία ήπιας έντασης, χωρίς όμως να γίνεται έντονη και χωρίς εμετούς.

 

Σε χρόνια κεφαλαλγία συχνά διαπιστώνεται κατάθλιψη και άγχος.

 

Αντικειμενική εξέταση

Μερικές φορές ευαισθησία στην περιοχή των μυών του κρανίου, του αυχένα και τους μασητήριους μυς, αλλά πολλές φορές μπορεί να μη διαπιστώνεται αυξημένη τάση/ δυσκαμψία στο μυϊκό ιστό του αυχένα, του κρανίου ή του προσώπου.

 

Διαφορική διάγνωση

Κεφαλαλγία, που οφείλεται σε φάρμακα (μπαίνει η υποψία σε ασθενείς με χρόνια κεφαλαλγία τάσης και λήψη φαρμάκων ≥ ημέρες το μήνα), πονοκέφαλος συνεχής καθημερινός πρόσφατης εμφάνισης (αν πρόκειται για εικόνα χρονιότητας με διάρκεια 3 ημερών από την έναρξη), διαταραχή οπτικού πεδίου, προβλήματα μάσησης, κατάθλιψη, ημικρανία, μετατραυματική κεφαλαλγία, ιγμορίτιδα, γλαύκωμα, κροταφική αρτηρίτιδα (σε ηλικιωμένους ασθενείς).

 

Διερεύνηση

Κλινική διάγνωση, λεπτομερής λήψη ιστορικού, νευρολογική αντικειμενική εξέταση, καθώς και κλινική εξέταση γενικά του ασθενή, ίσως ΤΚΕ.

 

Θεραπεία

Σε επεισοδιακή κεφαλαλγία καθησύχαση του ασθενή – ενημέρωση, σωματική άσκηση. Αν γίνεται, ελάττωση των εκλυτικών παραγόντων, χαλάρωση, φυσιοθεραπεία, απόκτηση επίγνωση του σώματός του, ενδεχομένως TENS και/ή βελονισμός. Ορισμένοι βελτιώνονται με το μασάζ.   Η φαρμακευτική θεραπεία με τη μορφή αναλγητικών προσφέρει άριστη, αλλά μόνο προσωρινή βελτίωση. Μπορεί κατά μία άποψη να έχει σοβαρή συνέπεια με την πρόκληση κεφαλαλγίας, που οφείλεται σε φάρμακα με λήψη φαρμάκων ≥ 10 ημέρες το μήνα.   Χορηγήστε αναλγητικά σε συσκευασίες λίγων δισκίων, όπως ΑΣΟ, παρακεταμόλη, ίσως ΜΣΑΦ, τα οποία θα λαμβάνονται σε εξαιρετική ανάγκη. Ο συνδυασμός ΑΣΟ + καφεῒνης θεωρείται από κάποιους ότι προσφέρει καλύτερο αναλγητικό αποτέλεσμα από ό,τι η μεμονωμένη χορήγηση ΑΣΟ.   Μη ξεχνάτε ότι η διαταραχή ύπνου επιδεινώνει τις ενοχλήσεις.   Σε χρόνια κεφαλαλγία είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση των αναλγητικών. Είναι αποτελεσματική η μη-φαρμακευτική θεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης διαμέσου φυσιοθεραπευτή. Κυκλοφορούν στο εμπόριο CD με ασκήσεις χαλάρωσης.   Η αμιτριπτυλίνη μπορεί να χορηγηθεί ως μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία με καλή δράση σε κεφαλαλγία τάσης μεγάλης χρονικής διάρκειας. Η μιρταζαπίνη αποτελεί σκεύασμα δεύτερης εκλογής. Και τα δύο χορηγούνται ως βραδινή δόση και αυξάνονται σταδιακά. Ενδεχομένως παραπομπή σε φυσιολόγο μάσησης.  

Ατομική φροντίδα

Σωματική άσκηση, χαλάρωση.            Φαρμακευτική αγωγή   Αμιτριπτυλίνη. ΑΣΟ. Μιρταζαπίνη. ΜΣΑΦ. Παρακεταμόλη.