Ορισμός
Νόσος του οπτικού νεύρου με χαρακτηριστικές προοδευτικές βλάβες του οπτικού πεδίου με ή χωρίς υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.
Αιτιολογία
Συνήθως αποτελεί επακόλουθο της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της παρεμπόδισης της αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού διαμέσου του διηθητικού συστήματος του σκληροκερατοειδικού ηθμού.
Υπάρχει επίσης (η αιτιολογία είναι άγνωστη) γλαύκωμα, που επιδρά στο οπτικό νεύρο, ενώ η πίεση του οφθαλμού είναι φυσιολογική.
Συνήθως προσβάλλονται ηλικιωμένοι.
Γνωστή κληρονομικότητα.
Συμπτώματα
Απώλεια όρασης, μερικές φορές μία θαμπή σκιά.
Ο ασθενής είναι τελείως ασυμπτωματικός, ώσπου οι βλάβες του οπτικού πεδίου να γίνουν σοβαρές, κάτι το οποίο συχνά καθυστερεί αρκετά.
Η βλάβη ξεκινάει από την περιφέρεια και συνήθως στον ένα οφθαλμό, κάτι που συχνά οδηγεί σε καθυστέρηση της διάγνωσης, αφού το άλλο μάτι αντιστάθμιζε τη βλάβη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συχνά προλαβαίνει να εγκατασταθεί σοβαρή βλάβη στο οπτικό νεύρο του οφθαλμού, που έχει προσβληθεί πρώτος.
Ωστόσο μία αιφνίδια προσβολή γλαυκώματος προκαλεί ισχυρό άλγος στον οφθαλμό με ξαφνική εκδήλωση απώλειας όρασης.
Αντικειμενική εξέταση
Ένας έμπειρος εξεταστής μπορεί να δει στις προχωρημένες μορφές μία παθολογική κοίλανση της οπτικής θηλής.
Σε προχωρημένο γλαύκωμα μπορείτε να διαπιστώσετε ένα έλλειμμα οπτικού πεδίου με τη μέθοδο της αντιπαράθεσης του Donders.
Διερεύνηση
Μετρήστε την ενδοφθάλμια πίεση.
Αν δεν υπάρχει όργανο μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να γίνει μία αδρή εκτίμηση με ψηλάφηση του βολβού του οφθαλμού, ενώ ο ασθενής έχει τα μάτια του κλειστά.
Κατά κανόνα (στη Σουηδία) οι οπτικοί διενεργούν μέτρηση της πίεσης του οφθαλμού, η οποία βοηθάει πολύ το γενικό γιατρό, που κατά κανόνα δε διαθέτει εξοπλισμό τόσο καλό, όσο ο οπτικός.