Συμπτώματα
Παρατεινόμενος πυρετός, βήχας που επιμένει, εφίδρωση κατά τις βραδινές ώρες, απίσχνανση, αιμόπτυση.
Διάγνωση
Βακτηριολογική τεκμηρίωση, απευθείας μικροσκόπηση, α/α πνευμόνων.
Ομάδες κινδύνου:
Άτομα, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό/ με οικογενειακή προέλευση από χώρες με υψηλή επίπτωση tbc, φορείς HIV, μακροχρόνια ανοσοκαταστολή, βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς με πυριτίαση, διαβητικοί με κακή ρύθμιση σακχάρου, υποσιτιζόμενοι, χρήστες ουσιών (ναρκωτικών), όσοι λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή, ασθενείς με γαστρεκτομή, όσοι είχαν νοσήσει παλαιότερα από φυματίωση, όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς (που πάσχουν από φυματίωση).
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα με μακροχρόνια διαμονή στην Αφρική (κυρίως στη Σομαλία), τη Ρωσία, τα κράτη (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) της Βαλτικής, τη Φινλανδία και μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη.
Θεραπεία
Παραπομπή σε πνευμονολόγο ή ειδικό γιατρό άλλου οργανικού συστήματος.
Συνδυαστική θεραπεία, ώστε να αποφευχτεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας.
Ο θεράπων γιατρός είναι ο υπεύθυνος για επαρκή τήρηση των μέτρων, που απαιτούνται, ώστε να αποφευχτεί η μετάδοση, ενώ είναι υπεύθυνος και για τη σύνταξη της σχετικής αναφοράς δήλωσης κρούσματος φυματίωσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Φέρει επίσης την ευθύνη της ενημέρωσης του ασθενή.
Εμβολιασμός:
Όσο αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, βλέπε το υποκεφάλαιο Εμβολιασμοί στο κεφάλαιο των Παιδιατρικών νοσημάτων.
Γενικά να γίνεται έλεγχος PPD (Mantoux) κυρίως του προσωπικού κλινικών πνευμονολογικών, λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και ΩΡΛ, ακόμη και προσωπικού, που εργάζεται σε μικροβιολογικά εργαστήρια και εκείνων οι οποίοι διεξάγουν νεκροψίες.
Να γίνεται έλεγχος της PPD ακόμη και σε όσους εργάζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες και τις οικογένειές τους, καθώς και σε εργαζόμενους σε σιδηροδρομικά δίκτυα, που έχουν παραμείνει πάνω από 2 εβδομάδες σε χώρες υψηλού κινδύνου.
(Στη Σουηδία με αξιόπιστο σύστημα δήλωσης νέων κρουσμάτων φυματίωσης οι νεότερες οδηγίες ορίζουν ότι το εμβόλιο BCG της φυματίωσης αποτελεί παιδικό εμβόλιο και θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε εξαιρέσεις σε ενήλικα άτομα.)
Εμβάθυνση:
http://www.loimoxeis.gr/ (στο κεφάλαιο σχετικά με τις ειδικές λοιμώξεις)
www.who.org
http://www.keelpno.gr/